Ilmastolukupiiri piristi koronakevättä – "Kirjojen lukeminen herätti kyllä monenlaisia tunteita ja ajatuksia"

Mäntsälän luonnonsuojeluyhdistyksen ja kirjaston yhdessä toteuttama ilmastolukupiiri sai hyvän vastaanoton. Samalla teemalla jatketaan myös syksyllä, lupaavat Satsa Orajärvi (vas), Anu Välitalo, Riitta Virtanen ja Mikko Jaakonsaari. Luonnonsuojeluyhdistyksellä on menossa tällä hetkellä vesiopintopiiri ja tulossa on 20.6. luonnonkukkienpäivän retki, vieraslajitalkoot ja perinnepellolla heinätalkoot heinä-elokuussa. Kesämaanantaisin klo 18 pääsee opastetulle kierrokselle tutustumaan kasveihin osoitteessa NCC Kiuru, Metsätie 80. Katriina Raanto

Katriina Raanto

Mäntsälä osallistui keväällä valtakunnalliseen ilmastolukupiiriin ja kokoontui paikallisesti Teamsin välityksellä yhteensä viisi kertaa, viimeisen kerran 17.5.

Lukupiirin järjestivät Mäntsälän luonnonsuojeluyhdistys yhdessä Mäntsälän kirjaston kanssa.

Valtakunnallisen ilmastolukupiirin taustalla ovat Helmet-kirjasto, Greenpeace Suomi, Mannerheimin lastensuojeluliiton Uudenmaan piiri, Lukukeskus ja Martat.

Paikallisia lukupiirejä oli yhteensä 97 ja niitä pidettiin 45 paikkakunnalla.

Paikallisten etäkokoontumisten lisäksi lukupiiriläiset saivat osallistua halutessaan myös kaikille avoimiin valtakunnallisiin verkkotapahtumiin kuten kirjailijavierailuihin sekä tammikuiseen aloitustapahtumaan ja 25.5. pidettyyn lopputapahtumaan.

Riitta Virtanen Mäntsälän luonnonsuojeluyhdistyksestä oli erittäin tyytyväinen kevään lukupiiriin.

– Lukupiiri oli niin suosittu, että kaikki eivät valitettavasti mahtuneet mukaan. Pystyimme ottamaan mukaan vain yhdeksän halukasta, mikä oli sekin jo enemmän kuin sovittu ryhmäkoko. Sen vuoksi päätimme jatkaa Mäntsälän lukupiiriä syksyllä, kertoo Virtanen.

– Ilmoitamme siitä aikanaan sekä kirjaston että luonnonsuojeluyhdistyksen koti- ja Facebook-sivuilla.

Mäntsälän ilmastolukupiiri kokoontui kerran kuussa etänä ja se koostui eri ikäisistä, eri alojen ihmisistä. Kirjallisuutta luettiin tietokirjoista elämäkertoihin ja kaunokirjallisuuteen.

Luetut kirjat olivat Juha Kauppisen Monimuotoisuus, Mari Pantsarin ja Jouni Kerosen Tienhaarassa – johtajuus ilmastonmuutoksen aikakaudella, Riitta Kylänpään Pentti Linkola – ihminen ja legenda, Elina Hirvosen romaani Kun aika loppuu ja Veli-Matti Värrin Kasvatus ekokriisin aikakaudella.

Vaikka Värrin kirja oli filosofinen ja hieman vaikeaselkoinen, se aiheutti paljon keskustelua ryhmässä.

– Osaa kirja ärsytti eikä kaikesta todellakaan oltu samaa mieltä, mutta se avasi keskustelua herkullisesti, hymyili muun muassa Aalto-yliopistossa opettajana toimiva Anu Välitalo.

– Ilmastolukupiiri oli tervetullut tapahtuma muuten hiljaiseen koronakevääseen. Oli kiva, että oli säännöllisiä tapaamisia, vaikkakin etänä ja pääsi keskustelemaan mielenkiintoisesta aiheesta.

Kirjat esivalittiin etukäteen ja lukupiiriläiset tekivät lopullisen päätöksen. Mäntsälän luonnonsuojeluyhdistyksen puolesta vetäjinä vuorottelivat Satsa Orajärvi ja Riitta Virtanen.

– Kirjojen lukeminen herätti kyllä monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Toivo ja epätoivo vuorottelivat jännästi lukupiirin keskusteluissa, toteaa Orajärvi.

Lukupiirissä käytiin ilmastonmuutoksesta hyvin avointa keskustelua. Aiheeseen tutustuttiin kirjojen kautta ja jokainen sai purkaa omia tuntojaan aiheesta. Kenenkään ei tarvinnut jäädä yksin mietiskelemään.

– Ilmastokriisi on monimutkainen, se koskettaa meitä kaikkia ja yhteiskunnan joka kerrosta. Olisi tärkeää saada ihmiset tiedostamaan asian monitahoisuus, mietiskelee Mikko Jaakonsaari.

Hän huolehti kirjaston osalta kirjojen hankinnasta ja osallistui myös itse lukupiiriin.

Kommentoi

Palvelut