Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesäteatteriin pääsee Mäntsälässä heinäkuussa

Kesä on saapunut Mäntsälään ja niin myös kesäteattereiden aika. Koronan hiljalleen hellittäessä otettaan myös teatteritoiminnan näyttämö voi täyttyä kesäisestä hulinastaan.

Mäntsälässä toimivat kesäteatterit, Jokelanseudun Latoteatteri ja Ohkolan nuorisoseuran Öljymäen kesäteatteri, suunnittelevat esityskautensa avaamista heinä-elokuun tienoilla.

Jokelanseudun Latoteatterissa alkaa 15.8. alkaen pyöriä ”Arolan koulun Sirkka” -niminen näytelmä, joka perustuu Arolan koulun legendaarisen opettajaneidin Kerttu Salmen kasvattityttären Sirkka Runolinnan ja muiden entisten oppilaiden muistelmiin ja arkistoihin 1940- ja 50-luvuilta.

Näytelmä on ajankohtainen ja päivänpolttava aihe kyläläisille koulun satavuotisen historian ja hiljattaisen lakkauttamispäätöksen takia.

– Tämä on siinä mielessä varmaan ihan kuuma peruna, sillä kyläläiset taistelivat kovasti koulun puolesta, pohtii Mäntsälän kunnan kulttuurisihteeri Tarja Kuusela.

Ohkolan nuorisoseuran teatteri Öljymäellä polkaisee näytöksensä käyntiin puolestaan jo heinäkuun puolella 16.7.

Ohjelmistossa on viime vuonna koronarajoitusten takia telakalle jäänyt näytelmä ”Mies, joka ei osannut sanoa ei”.

Jussi Kylätaskun elokuvaksi kirjoittaman kappaleen tarina kietoutuu asetelmaan, jossa kuvitteellisen Kivimäen kaupunginosan asukkaiden tulevaisuus joutuu vaakalaudalle kaupungin uhatessa jyrätä vanhan puutalokorttelin maan tasalle rakentaakseen tilalle betonilähiön supermarketteineen.

Öljymäen kesäteatterille pieni tauko toiminnassa on tuonut mukanaan myös positiivisia uudistuksia.

– Koronatauon jälkeinen näytöskausi aloitetaan täysin uusitulla teatterilla, sillä uusi katsomo on tauon aikana saanut ylleen koko katsomon peittävän katoksen, kertoo Tanja Lundsten Öljymäen kesäteatterista.

Uuden katsomon kokonaiskapasiteetti on 265 henkeä. Rajoitusten vuoksi lippuja tulee kuitenkin alkuun myyntiin vain 50 kappaletta kohti esitystä.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan ensi-iltansa viime viikolla oli määrä saada myös Mäntsälän Teatterin näytelmä ”Ranta”.

Kulttuuri-Meijerissä esitettävän kappaleen ensi-iltaa siirrettiin kuitenkin alkamaan syksymmällä, 22. lokakuuta.

– Kesäkuussa olisi pitänyt olla näytökset, mutta ne on kaikki siirretty nyt loka-marraskuuhun, kulttuurisihteeri Kuusela tuumailee.

Vaikka korona on vaikuttanutkin teatteritoiminnan mahdollisuuksiin rajoittavasti, näkee Kuusela mäntsäläläisen teatterin tulevaisuuden valoisana.

– Minä näen, että teatteritoiminta Mäntsälässä on asia, joka säilyy. Mäntsälässä teatteri kiinnostaa ihmisiä, ja ihmiset ihan Uudellamaalla tuntevat meidän kesäteatterimme. Niitä osataan etsiä ja hakea, koska ne kiinnostavat.

Kesäteatteritarjonta kiinnostaa myös itse kulttuurisihteeriä, joka aikoo uppoutua paikalliseen kulttuuritarjontaan, kun se on jälleen mahdollista.

– Olen tyypillisesti pyrkinyt näissä ensi-illoissa käymään. Jos ei ensi-iltaan ole päässyt, niin heti kun se on mahdollista. Kyllä olen yleensä nämä kaikki kappaleet nähnyt, Kuusela kertoo.

Vuosien varrelta kesäteattereiden helmiksi ovat muistoihin jääneet etenkin Ohkolan teatterin ”Täällä pohjantähden alla” ja Jokelan Latoteatterin trilogia ”Tuusulanjärven muusat”.

– Ne ovat hienoja kuvauksia ja paikallishistoriaa. Ja komediaa. Komedia on aina hauskaa.

Ohkolan kesäteatteri, Öljymäki, Mies, joka ei osannut sanoa ei 16.7. alkaen

Jokelanseudun Latoteatteri, Arolan koulun Sirkka 15.8. alkaen

Mäntsälän Teatteri, Ranta 22.10. alkaen