Kaihoa ja uuden tuomaa jännitystä Arolassa – "Arolan kouluun tulee ikävä ja uusi koulu jännittää"

Lähes 60 oppilaan kyläkoulun lakkauttaminen surettaa Fiona Peltolaa (vas) ja Vilma Rajasta. Lasse Herrala

Lasse Herrala

Arolan koulun oppilaat Fiona Peltola, 3.lk ja Vilma Rajanen 4.lk istuvat aurinkoisella Arolan koulun pihalla. Mieltä kalvaa, että opetus koulussa päättyy tänä keväänä.

He kokevat, ettei heitä ole kuultu päätöstä tehtäessä. Arolan koulua ei lakkauteta oppilaspulan vuoksi, koska lapsia koulussa on ollut tänä lukuvuonna 56.

– Tämä on todella hyvä koulu, sanoo Fiona. Täällä tunnemme kaikki toisemme ja voimme tehdä asioita yhdessä. Eikä täällä voi eksyä. Tytöt vertaavat omaa kouluaan isoon Hyökännummen kouluun, johon he kävivät tutustumassa.

– Täällä ei kiusata ketään, arvioi Vilma. Opettajat ja oppilaskaverit ovat mukavia.

Vilma on muuttanut pienenä Arolaan, jonne vanhemmat rakensivat omakotitalon. Kylä koetaan rauhalliseksi ja turvalliseksi.

Fiona muistaa, että koko suku on käynyt koulua Arolassa.

Myös tyttöjen opettaja Tapani Elonheimo on ollut tyytyväinen Arolaan.

– Täällä on ihan hyvät puitteet, alueet ovat opetuksen kannalta hienot. Teknisen työn tila ei täyttänyt ajan normeja, mm. vesipiste puuttui. Siksi kävimme opiskelemassa teknistä Hyökännummella.

Kaksi opettajista siirtyy syksyllä Hyökännummelle, Elonheimo vaihtaa kuntaa ja tuntiopettajan tilanne on avoinna.

Fiona ja Vilma uskovat, että he sopeutuvat uuteenkin kouluun. Siellä on tuttuja esikoulun ajoilta ja tietenkin Arolan koulusta.

Tilat Hyökännummella ovat isot. Erityisesti tyttöjä ilahdutti iso liikuntasali ja monipuolinen välituntipiha.

– Kaverit ovat sanoneet, että muutamassa päivässä on jo sopeutunut uuteen kouluun, vahvistaa Fiona.

Vilma pukee molempien tunteet muutamalla sanalla: Arolan kouluun tulee ikävä ja uusi koulu jännittää. Syksyllä tytöt käyttävät koulukuljetuksia, koska asuvat sen verran kaukana Hyökännummesta. He uskovat, että ennen koulun alkua he saavat tiedon kuljetuksista.

Kirjailija Kirsti Manninen kuvaa kyläläisten tuntoja pettyneiksi.

– Arolan koulun olemassaolosta on aina taisteltu. Koulu alkoi vuokratiloissa syksyllä 1921, mutta se ehdittiin lakkauttaa seuraavana vuonna, kun kunta ei suostunut rakentamaan koulutaloa. Syksyllä 1923 koulu alkoi uudelleen kahden opettajan voimin.

– Koulun remontoimisesta valtuusto on tehnyt päätöksiä, mutta ne on torpattu virkamiesten voimin, vaikka kyläläiset mm. kunnostivat koulua talkootyölläkin. Jospa se koulu vielä jossain vaiheessa perustetaan kolmannen kerran. heittää Manninen.

Muistojen arkkuun

Kirsti Mannisen ja Tapani Elonheimon käsikirjoittama video koulun satavuotisesta toiminnasta huipentuu mieliin painuvaan kohtaukseen, jossa koulun nykyiset oppilaat laittavat kukin vuorollaan pienen muiston omasta koulustaan muistojen arkkuun.

Videossa on hyödynnetty koulun historiikkia, jonka Kirsti Manninen kirjoitti koulun 75-vuotisjuhlaan. Valokuvat ja oppilaitten pienet katkelmat eri vaiheista elävöittävät videon.

Alussa kolme oppilasta kertoo suuresta tapahtumasta, kun kylälle saadaan koulu ja suuresta pettymyksestä, kun kunta päättääkin lakkauttaa koulupiirin.

Musiikista ja kuvauksista ovat huolehtineet oppilaat, opettajat sekä kylän videotaitajat. Videolla kuullaan myös 1930-luvulla sanoitettu Arolan koulun laulu, joka on myös tallenteen nimi.

Kommentoi

Palvelut