Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vesilasku voi yllättää etätöissä – näin HSY neuvoo toimimaan arviolaskutuksen kanssa

Veden kulutus on koronan aikana vähentynyt toimistorakennuksissa ja vastaavasti kasvanut etätöiden takia asuintaloissa.

Kulutuksen painopisteen muuttuminen näkyy Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) toiminta-alueella Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla.

– Korona-aika on näkynyt laskutuksessa myös hotellisektorilla, koska käyttöasteet ovat olleet lähes olemattomat ja veden kulutusta ei ole juurikaan ollut. Sama koskee oppilaitoksia, joissa on siirrytty etäopiskeluun, toteaa HSY:n laskutuspäällikkö Tiina Määttä tiedotteessa.

Lisäksi esimerkiksi kylpylöissä ja uimahalleissa vedenkäyttö ja sitä myöten laskutus on Määtän mukaan vähentynyt.

Veden kokonaiskulutuksessa ei ole havaittu merkittävää muutosta. HSY:n vedenpuhdistuslaitoksilla talousvettä on tuotettu entiseen tapaan, mutta tuotannossa on näkynyt selvästi kulutuksen rytmin muuttuminen.

Normaalisti arkisin veden käytössä on ollut kaksi selvää huippua, aamuisin kello 7-9 ja iltaisin kello 20-22.

Poikkeusoloissa arkiviikot ovat muistuttaneet koulujen loma-aikoja, kuten talvilomaa ja syyslomaa, jolloin kulutus jakaantuu tasaisemmin koko päivälle. Erityisesti aamun kulutushuippu on ollut aiempaa pienempi.

Muutos kiinteistön vesimaksussa voi olla merkittävä, HSY tiedottaa. Veden käyttömaksut laskutetaan arviolaskulla vuosiarvion mukaan. Arviolaskut perustuvat veden aikaisempaan kulutukseen, jonka painopisteet ovat muuttuneet korona-aikana.

Veden vuosikulutusarvio lasketaan HSY:lle ilmoitettujen vesimittarilukemien ja aiemman vedenkulutuksen perusteella. Vesimittarilukeman ilmoittaminen on sitä tärkeämpää mitä suurempi veden kulutuksen muutos on kiinteistöllä ollut.

– Tasaamme veden käyttömaksut tasauslaskulla. Muutos vesilaskussa saattaa olla merkittävä, jos veden kulutus kiinteistössä on muuttunut, Määttä kertoo.

Arviolaskutus on mahdollista saada täsmällisemmäksi ilmoittamalla vesimittarilukema esimerkiksi kuukausittain. Samalla kiinteistön tulee huolehdittua vedenkulutuksen seurannasta.

Seuranta auttaa pysymään selvillä mahdollisista kiinteistön sisäisistä vesijohtovuodoista, joita ei välttämättä havaita muutoin kuin seuraamalla vesimittarilukemia.

HSY:llä on laskutusasiakkaita yhteensä noin 80 000, ja se tuottaa kunnallista vesihuoltoa yli miljoonalle asukkaalle pääkaupunkiseudulla.