Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi neuvosto tulee lasten ja perheiden etujen valvojaksi

Huhtikuussa nimetty Mäntsälän lapsi- ja perheasiainneuvosto (Lape) pohti ensimmäisessä kokouksessaan laajasti lasten ja perheitten tilannetta. Se hyväksyi laajahkon kahdeksankohtaisen tehtäväluettelon toimintaohjeekseen.

Aloitteen neuvoston perustamiseksi ovat tehneet 2017 Lapsiperheiden etujärjestön ja MLL:n Mäntsälän paikallisosastot, Arolan, Hepolan ja Kirkonkylän koulun vanhempainyhdistykset, FC Kapina, Mäntsälän Jäätaiturit, Mäntsälän Lions Clubin Mamsellit, Mäntsälän Martat ja Mäntsälän Voimistelijat.

Neuvosto muun muassa seuraa lasten ja lapsiperheitten tarpeitten kehittymistä paitsi Mäntsälässä, myös koko suomalaisessa yhteiskunnassa. Lape myös edistää lasten asioissa toimivien järjestöjen ja viranomaisten yhteistyötä. Tehtäviin kuuluu seurata lapsiperheitten näkökulmasta kunnan päätöksentekoa palveluitten tarjonnan ja saatavuuden parantamiseksi.

– Yhtenä esimerkkinä toiveista on lapsiperheitten kotipalvelun järjestäminen, arvioi neuvoston puheenjohtaja Enni Pöykkö.

– Tällä hetkellä apua saa vain viranomaisen tarveharkinnan mukaan. Resurssit eivät ole tässä suhteessa riittävät eikä perheiden ääni ole päässyt kuuluville.

Tällaisissa asioissa Lape voi olla äänitorvena.

Pöykkö muistuttaa, että ennaltaehkäisy tuo suuria säästöjä, koska ajan myötä ongelmilla on tapana monimutkaistua ja vaikeutua. Sitäkin varmaan joudutaan miettiä, että jos luovutaan jostain, niin mitä saadaan tilalle.

– Mielenterveyden ja hyvinvoinnin tukeminen ovat välttämättömiä niin lapsen kuin perheenkin kannalta.

Pöykkö peräänkuuluttaa tunnetaitojen opettamista perheissä, päiväkodeissa ja kouluissa.

Vaikuttaakseen päätöksentekoon neuvosto voi tehdä aloitteita ja antaa lausuntoja kunnan viranomaisille. Tärkeäksi koetaan myös vaikuttaminen ympäristön suunnittelussa niin, että tiloja on riittävästi ja että ne soveltuvat lapsiperheitten käyttöön.

Eräänä keskeisenä tehtävänä on edistää lapsiperheiden selviytymistä elämisen arjessa kuten asumisessa, sosiaali- ja terveyspalveluiden saamisessa sekä sivistys- ja vapaa-ajantoiminnoissa.

Koska neuvosto on kunnan elin, se raportoi toiminnastaan kunnanhallitukselle vuosittain.

Esimerkiksi kouluterveyskyselyn mukaan viidesosa 8.–9.-luokkien oppilasta kokee, etteivät he ole saaneet ääntään kuuluviin heitä koskevissa asioissa. Neuvoston yhtenä työsarkana voi omalta osaltaan kartoittaa lasten ja nuorten vaikutusmahdollisuuksia.

– Monesti myös vaikutusarvioinnit jäävät lapsia koskevissa asioissa tekemättä, miettii Pöykkö.