Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tilastotkin sen todistavat: Omakotitalojen kauppa kuumeni koronaepidemian jatkuessa

Omakotitalojen myynti on lisääntynyt koronapandemian jatkuessa, osoittavat Maanmittauslaitoksen tilastot kiinteistökaupoista.

Kauppojen määrä kasvoi koko maassa tänä vuonna tammi-huhtikuussa viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna 25 prosenttia ja vuoteen 2019 verrattuna 20 prosenttia.

Esimerkiksi Uudellamaalla omakotitalojen kaupat lisääntyivät 28 prosenttia ja Pirkanmaalla 90 prosenttia.

Koko maassa tehtiin tämän vuoden tammi-huhtikuussa yhteensä noin 3 300 omakotitalokauppaa. Hinnat nousivat kahdeksan prosenttia vuoden takaisesta.

Lue lisää: Omakotitalosta haaveillaan edelleen eniten – Tampere nousi taas halutuimmaksi muuttokohteeksi, Vantaan tilanne kaksijakoinen

Kauppamäärien kasvu on ollut erityisen suurta Pirkanmaalla ja Satakunnassa. Samoin Etelä-Savossa ja Ahvenanmaalla, joissa tosin kauppamäärät ovat pieniä. Kauppamäärät ovat laskeneet Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla.

– Tilastot näyttävät, että 2020 huhtikuussa Suomessa omakotitalokauppojen määrässä tapahtui notkahdus. Vuoden 2021 aikana omakotitalojen kauppojen määrät ovat kasvaneet selvästi. On hyvin todennäköistä, että koronarajoitukset ovat vaikuttaneet omakotitalojen suosion nousuun nyt keväällä, toteaa rekisteripäällikkö Taisto Toppinen Maanmittauslaitoksen tiedotteessa.

Verrattaessa viime ja tämän vuoden alkua, Helsingissä omakotitalokauppoja on toteutunut 75 prosenttia enemmän. Toisiksi eniten kauppamäärien kasvua on ollut Lahdessa, 48 prosenttia ja kolmanneksi Turussa, 45 prosenttia. Seinäjoella omakotitalojen kauppojen määrä on vähentynyt 14 prosenttia.

Lue lisää: Uudehkot omakotitalot viedään lähes käsistä – "Kalliimpien asuntojen tarjonta ei tyydytä vaurastuvan keskiluokan tarpeita"

Lue lisää: Tällaiset mökit ja omakotitalot ovat nyt kuumia kohteita asuntomarkkinoilla – liikkumisrajoituksista hallaa mökkikauppaan?