Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kartanonsuolle talkootyönä nousseet pyöräsillat kelpaavat kävelijöillekin

Moni ulkoilija on varmasti huomannut Kartanonsuon poluille viimeisten parin vuoden aikana ilmestyneet pienet puusillat. Siltojen avulla pystyy kävellessäkin ylittämään polun koillis- ja itäpuolen pahiten mutaiset ja märät paikat, mutta alun perin sillat tehtiin aivan muuhun käyttöön.

Pienten rakennelmien ja talkootöiden takana on aktiivisten pyöräharrastajien Mäntsälä MTB & Maantie -ryhmä.

Tarkoituksena oli parantaa polun soveltuvuutta maastopyöräilyyn ja luoda mielenkiintoisempi ajokokemus, mutta mutaisen polkuverkon muutkin käyttäjät ovat kiitelleet talkoolaisia yhteiseksi hyväksi tehdystä työstä:

– Kun näitä on täällä rakentamassa, niin varsinkin vanhemmat ihmiset kiittelevät, kuinka vuosien jälkeen pahimpien kosteikkojen yli pääsee nyt paremmin, Esa Kynäslahti MTB & Maantie -ryhmästä kertoo.

– Yhden ”negatiivisen” palauteen sain maastopyöräilijältä, että kaikki ei tykkää, jos polkua helpotetaan, mutta miten sen nyt ottaa, Kynäslahti naurahtaa.

Ensimmäinen rakennelma ilmestyi metsään pari vuotta sitten ja se oli Kynäslahden itse rakentama kosteikon ylityspaikka, jossa märän alueen päälle oli levitetty puunrunkoja:

– Se oli iso urakka, kun puita ei vain löytynyt enää läheltä, vaan aina vain kauempaa sai hakea.

Kartanonsuon alue ei ole vain Mäntsälän kartanon omistuksessa, vaan metsällä on useampia omistajia. Maanomistajat toivovat, että alueella liikkuvat noudattavat jokamiehenoikeuksia, eivätkä vahingoita alueen kasvistoa. Jokamiehenoikeudella ei saa haitata maanomistajan maankäyttöä.

Lisäksi kulku metsän ja suon poluille on kielletty yksityisomistuksessa olevan Mäntsälän Kartanon pihamaan poikki.

Lupa siltojen rakentamiseen oli Mäntsälä MTB & Maantie -ryhmälle, eivätkä maanomistajat halua, että alueelle ja sen poluille tehdään muita omatoimisia rakennelmia.

Talkoolaiset saavat käyttää maahan kaadettuja puunrunkoja polun kunnostamiseen ja rakentamiseen, kunhan eläviin puihin ei kosketa.

Muuta avustusta ja tukea ryhmä on saanut muun muassa rakennusyhtiö Cramolta, joka lainasi rakentajille naulapyssyt ja TR-kiinteistöhuolto Oy toimitti naulapyssyihin kaasut ja naulat.

Tänä kesänä valmistui neljän pyöräilijän yhteisprojektina polun itäiseen osaan toistaiseksi korkein silta. Siltoja tai kosteikkojen ylityksiä on nyt neljä.

Vieläkö on tarkoitus jatkaa projektia? Kynäslahti menee hetkeksi hiljaiseksi ja toteaa sitten naurahtaen:

– Tämä on loputon juttu, vaikka puuta pitääkin hakea aina vain kauempaa, ja tuo yksi pitkä märkä ja mutainen kohta pitäisi korjata, Kynäslahti tuumii.

Mitä mieltä aktiivinen maastopyöräilijä ja luonnossa liikkuja on muuten Mäntsälän pyöräpolkujen tilanteesta?

– Täällä on ihan hyvin, mutta saisi olla enemmän, kun täällä on vähän pätkä siellä ja pätkä täällä, mutta sitten tulee siirtymiä.

– Olisi hyvä, jos saisi sellaisen polkukartaston, kun esimerkiksi täältäkin (keskustaajamasta) pääsee polkuja pitkin Ahvenlammelle ja esimerkiksi Jurvalassakin on paljon hyviä polkuja.

Kartanonsuo on Vuotavantien eteläpuolelle sijoittuva metsä- ja suoalue. Alueella on paljon merkitsemättömiä polkuja. Suon koillispuolella on alueen korkein kohta, Pirunkallio.

Edit 27.5.2021 klo 14.30: Korjattu tieto alueen maanomistuksesta ja lisätty muun muassa maininta, että alueelle kulku Mäntsälän kartanon pihamaan kautta on kielletty eikä alueelle saa tehdä muita rakennelmia.