Sisäsoudusta SM-mitaleja Mäntsälään – "Haluan kiittää veljeäni suuresta avusta hyviin kilpailusuorituksiini"

Mika Sairanen tekemässä tulosta sisäsoudussa. Sami Sairanen

Alpo Manninen

Mika Sairanen kertoo aloittaneensa liikuntaharrastuksen opiskeluaikoina toista kymmentä vuotta sitten. Ensin oli ohjelmassa pitkän aikaa juoksu.

Hän juoksi puolenkymmentä maratonia, puolimaratoneja ja jopa yhden 12 tunnin ultramatkan Joensuussa. Juoksua kertyi puolen vuorokauden aikana sata kilometriä.

– Harrastin myös punttien nostelua ja lämmittelynä tuli vedeltyä soutulaitteella. Kaksimetrisenä miehenä soutu tuntui hyvältä ja soutelin pitempiä matkojakin. Vertailin aikojani kilpailutuloksiin ja olivat ihan vertailukelpoisia. Viimeiset kaksi vuotta on ollut enemmän soutua kuin juoksua, kertoo sisäsoudun kaksinkertainen SM-mitalisti Sairanen.

Sisäsoudussa käytetään Sairasen mukaan pääasiassa Conseptin soutulaitteita, jotka maksavat uutena jonkin verran yli tuhannen euron, mutta käytettyjäkin markkinoilta löytyy.

– Veljeni on tehnyt minulle harjoitusohjelmat milloin mihinkin lajiin. Ensin juoksuun ja nyt soutuun. Soutu on kestävyyslaji, mutta tekniikka näyttelee myös merkittävää osaa. Kun liityin Keravan Urheilijoihin, sain siellä treeneissä merkittävää apua tekniikkaani. Sieltä löytyy hyvää valmennusta.

– Valmistauduin veljeni tekemän kuuden kuukauden harjoitusohjelman avulla SM-kisoihin, jotka soudettiin koronaepidemian vuoksi virtuaalisina. Ensimmäiset matkat soudettiin helmikuussa ja loput maaliskuussa. Soudan yleisessä sarjassa ja 10 kilometrin aikani 35.17 toi pronssimitalin. Maratonilla aikani oli muistaakseni noin 2.39 ja tuloksena oli hopeamitali.

– Haluan kiittää veljeäni suuresta avusta hyviin kilpailusuorituksiini. Olen huomannut, että sisäsoutu on nivelille ja keholle paljon armollisempi kuin juoksu ja kannustan ihmisiä kokeilemaan ja tutustumaan lajiin. Sisarenikin harrastaa sisäsoutua. Hän voitti SM:n 10 kilometrin matkalla ja teki maratonilla Suomen ennätyksen, paljastaa Sairanen.

– Sisäsoututekniikka on hyvin lähellä ulkosoutua ja tarkoitukseni onkin kokeilla ensi kesänä, miten ulkosoutu Tuusulanjärvellä luonnistuu. Tällä hetkellä ei varmaankaan vielä onnistuisi, mutta katsotaan, tuumii Sairanen.

Kuka

Mika Sairanen

37 vuotta, kotoisin Enonkoskelta

Opiskeli Lappeenrannassa rakennusalaa

Asuu Ohkolassa

Lajina sisäsoutu

Seurana Keravan Urheilijat

Kommentoi

Palvelut