Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Popsitko proteiinipatukoita? Se on turhaa ja vain lisää Itämeren rehevöitymistä – näistä ruoka-aineista proteiinia saa tarpeeksi

Liika proteiinin syönti rasittaa jätevedenpuhdistusta ja Itämerta. Ylimääräinen proteiini, jota elimistö ei tarvitse, poistuu muun muassa typpenä virtsan mukana jäteveteen.

Toisin kuin moni luulee, ylimääräinen proteiini ei varastoidu kehoon tai muutu lihakseksi, vaan osa siitä muuttuu rasvaksi ja loput poistuu elimistöstä.

Mitä enemmän proteiinia syödään yli tarpeen, sitä runsaammin typpeä päätyy jätevesiin ja Itämereen aiheuttaen rehevöitymistä.

– Monet eivät osaa arvioida proteiinintarvettaan oikein eivätkä tiedä, että liika proteiinin saanti kuormittaa ympäristöä. Päivittäinen proteiinin saantisuositus on 10-20 prosenttia energiaprosenttia eli noin 50-90 grammaa energiankulutuksesta ja painosta riippuen, kertoo Marttaliiton kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen tiedotteessa.

Proteiinibuumin myötä esimerkiksi proteiinivälipalojen tarjonta on lisääntynyt kauppojen hyllyillä.

Tasapainoinen ruokavalio ei tarvitse ylimääräisiä proteiinituotteita, vaan ihan tavallinen perusruoka sisältää riittävästi proteiinia – noudattaa sitten vegaani-, kasvis- tai sekaruokavaliota.

Jos ei käytä eläinkunnan tuotteita, on huolehdittava, että ruokavaliossa on eri kasvikunnan proteiininlähteitä välttämättömien aminohappojen saannin takaamiseksi.

– Lautasmalli on hyvä ohje tässäkin, paljon kasviksia ja noin neljännes annoksesta proteiinipitoisempaa ruokaa. Proteiinia saa monista muistakin ruoka-aineista kuin lihasta, maidosta tai pavuista. Esimerkiksi täysjyväviljat, siemenet ja pähkinät sisältävät myös proteiinia, Tuovinen muistuttaa.

Proteiiniin liikasyönti kasvattaa jätevesien typpikuormaa, joka on kasvanut tasaisesti viimeisen 20 vuoden ajan, eikä väestönkasvu riitä sitä selittämään.

Vaikka jätevedenpuhdistamot poistavat typpeä jätevesistä erittäin tehokkaasti, esimerkiksi Helsingin seudun ympäristöpalveluiden Viikinmäen jätevedenpuhdistamossa noin 90 prosenttia, silti typpeä päätyy Itämereen ja aiheuttaa rehevöitymistä.

Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) strategisena tavoitteena on, että vuosittainen typpimäärä vesistöön kahdelta puhdistamolta olisi yhteensä 1 000 tonnia, kun viime vuonna se oli 1 134 tonnia ja edellisvuonna 1 243 tonnia.

– Tämä on haasteellinen ja vaikeasti saavutettava tavoite. Kun Espoon Blominmäen uusi puhdistamo otetaan käyttöön vuonna 2022, typenpoistoteho tulee kasvamaan merkittävästi, sanoo HSY:n jätevedenpuhdistuksen tuotantoyksikön päällikkö Marina Graan tiedotteessa.

HSY:n Ilmastoinfo ja Marttaliitto herättelevät tiistaina 18. toukokuuta alkavassa kampanjassa pääkaupunkiseutulaisia miettimään liiallisen proteiinin syönnin vaikutuksia sekä terveyteen että Itämereen.

Oikean proteiinimäärän arvioimiseksi voi hyödyntää Marttojen kokoamia viikon ateriamalleja seka-, kasvis- ja vegaaniruokavalioille.