Nopeammin lääkärille Keusoten pilottipalvelun myötä – ajan voi saada syksyllä myös yksityiselle

Keusoten mukaan kuntayhtymän alueella lääkärille pääsee noin viikon sisällä. Asiakkaat voivat olla tiedosta eri mieltä.

– Saatavuus on näin arvioiden edelleen hyvä, sanoo palvelujohtaja Susanna Pitkänen Keusotesta. – Lääkärien ja hoitajien palvelujen kysyntä on lisääntynyt voimakkaasti koronavuoden aikana, kun samalla heidän työpanostaan on tarvittu koronatyöhön.

Ongelmana on edelleen palvelun saavutettavuus, eli puhelimessa jätettyyn takaisinsoittoon ei vastata kaikilla terveysasemilla riittävän nopeasti. Sähköisiin yhteydenottoihin pystytään vastaamaan lähes aina samana päivänä.

Hoitoon pääsyä vaikeuttaa myös pula sairaanhoitajista, joka on valtakunnallinen eikä pelkästään Uuttamaata ja Keusotea koskeva.

Käynnit Hyvinkään sairaalan yhteispäivystyksessä ovat vähentyneet, sillä asioita on opittu hoitamaan virka-aikana. Päivystykseen tullaan vain, kun asia on kiireellistä hoitoa vaativa.

Keusotessa rakennetaan parhaillaan uutta teknistä puhelinpalvelua, joka on tarkoitus saada käyttöön kesällä tai viimeistään alkusyksystä.

Pilottipalvelu yhdistää kunnallisen ja yksityisen hoidon, jos kunnallisella puolella on ruuhkaa.

– Ideana on rakentaa yhteistyötä yksityisten palveluntuottajien kanssa siten, että kun asiakas soittaa Keusoten numeroon, puhelu voikin siirtyä suoraan esimerkiksi Aavan tai Mehiläisen hoidon tarpeen arviointiin, jossa asiaa ryhdytään hoitamaan samoin periaattein kuin julkisella puolella toimittaisiin.

Kysymyksessä on kokeiluluontoinen ratkaisu, jonka avulla etsitään pysyvämpää yhteistyömallia, joka nopeuttaa lääkärille pääsyä. Myös Keusoten takaisinsoittopalvelu uudistuu niin, että soittaja saa tekstiviestin siitä, milloin hänelle soitetaan takaisin.

Koronarokotekattavuus on Keusotessa jo yli 35 prosenttia ja rokotukset etenevät hyvin. Yksi ongelmakin on ilmennyt.

– Mahdollisesti Astra Zeneca rokotteen pelosta tai muusta tuntemattomasta syystä 65-69 -vuotiaat hyvinkääläiset eivät ole muiden alueen asukkaiden tavoin hakeutuneet rokotuksiin ja heillä rokotuskattavuus on vain 57,4 prosenttia kun muilla se on 80 prosenttia tai sen yli.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut