Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vesille mieli, mutta paatti puuttuu? Käytettynä ostettu vene voi aiheuttaa yllätyksiä – katso ohjeet, miten karikot voi välttää kaupanteossa

Veneiden kauppa on käynyt vilkkaasti tänä keväänä. Ylihintaan ostettu vene voi kuitenkin aiheuttaa yllätyksiä vahinkotilanteissa.

Käytettyjen veneiden markkinoilla liikkuu tällä haavaa myös paljon huonosti hoidettuja veneitä ylihintaan, etenkin yksityisten myyminä. Näin toteaa Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja (HTT) Ari Tirkkonen.

Oikein hinnoiteltujen veneiden myyntiaika voi puolestaan olla hyvinkin lyhyt.

– Yleisimpiä tarkastusten syitä ovat viranomaisten ja vakuutusyhtiöiden arvonmääritykset ja vahinkojen kustannusarviot. Ylihintaan ostettu vene voi tuoda yllätyksiä vahinkotilanteessa, Tirkkonen sanoo tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että ennen venekauppoja kannattaa myös varmistua venepaikasta. Pääkaupunkiseudulla suosituimmilla alueilla on jo pulaa paikoista.

Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju tähdentää, että veneen huolellinen tarkastus on erityisen tärkeää.

– Etenkin kalliimmissa hankinnoissa on hyvä käyttää mukana asiantuntijaa. Kokematon ostaja ei välttämättä osaa tai malta kiinnittää huomiotaan oikeisiin asioihin ja tämä voi aiheuttaa paljonkin harmia myöhemmin Harju toteaa.

Venettä ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota piileviin kustannuksiin, kuten vakuutukseen, huoltoihin, laituripaikkaan sekä talvisäilytykseen.

Venekauppaa tehdään toisinaan myös veneillä, jotka on ajettu karille. Tirkkonen toteaa, että hyvin tehtyä veneen korjausta on usein vaikea havaita ulkopuolelta.

– Asiantuntija osaa etsiä veneen sisältä merkkejä korjauksesta. Veneen arvoa ei välttämättä alenna korjaus, joka on tehty ammattitaitoisesti. On toki mahdollista, ettei korjauksia viedä loppuun sisätiloissa, joihin ei normaalisti pääse. Kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen, mikäli epäilee vaurioita, sanoo Tirkkonen.

Keväällä veneen akkujen kunto on varmistettava polttoainejärjestelmä huollettava. Tirkkosen mukaan polttoaineissa on nykyisin bioaineita, jotka saattavat reagoida pitkän seisonnan aikana.

– Veneen voi kuitenkin suojata kemikaaleilla säilytyksen aikana. Veneissä ja niiden koneissa on usein paljon elektroniikkaa, joten on perusteltua säilyttää vene lämpimässä säilytyshallissa. Tällöin myös verhoilut ja sisustus pysyvät paremmassa kunnossa, Tirkkonen sanoo.

Hän kehottaa myös varmistamaan, että pohjatulpat ovat paikoillaan ja läpiviennit kunnossa, kun vene lasketaan vesille. Koneen öljyt ja nesteet pitää myös aina tarkistaa ennen ensikäynnistystä.