Nuorten katutappeluturnaus työllisti Itä-Uudenmaan poliisia viime viikolla – myös kotihälytyksiä todella paljon

Itä-Uudenmaan poliisi työllistivät viime viikolla raskaalla kaasujalalla liikkeellä olleet autoilijat ja kotihälytykset.

Viikkoon mahtui myös normaalista poikkeavia tehtäviä, kuten katutappeluturnaus.

Viime viikko oli poliisin valvonta- ja hälytystoiminnan kannalta varsin kiireinen ja piti sisällään yhteensä noin 2000 erilaista poliisitehtävää. Kokonaistehtävämäärässä oli hienoista laskua, joka osin johtui siitä, että viikko oli keväisen kylmä. Laskussa olivat etenkin yleisten paikkojen järjestyksenvalvontatehtävät.

– Kotihälytystehtävät ovat edelleen korkealla tasolla ja niitä poliisilla oli viikon aikana 212. Kotihälytystehtävät painottuivat viikonloppuun, jonka aikana niitä hoidettiin vajaa 100. Koko viikonlopun, perjantain ja sunnuntain välisenä aikana, poliisilla oli vajaa 700 tehtävää, kertoo komisario Jarmo Ojala tiedotteessa.

Koronan vaikutukset näkyvät edelleen selvästi poliisitehtävissä. Erilaisten yksilön suojaan liittyvien tehtävien määrä on korkea, niin kuin se on ollut keväästä 2020 lähtien.

Yleisten paikkojen pahoinpitelyt olivat viime viikolla lievässä nousussa verrattuna edelliseen viikkoon. Tutkintailmoituksia kirjattiin viikolta yhteensä 35. Ravintoloiden rajoitettu aukeaminen ei juurikaan näkynyt poliisin tehtävissä.

– Tästä viikosta on ennusteen mukaan tulossa kesäisen lämmin. Se tulee varmasti vaikuttamaan työllistävästi poliisin toimintaan erityisesti yleisten paikkojen valvontana ja tulemmekin kohdistamaan niin sanottuun vapaasti ohjattavan työajan yleisten paikkojen valvontaan, Ojala jatkaa.

Rapido-ryhmän partio oli perjantaina hyvissä ajoin paikalla Vantaan Kartanokoskella, kun sosiaalisessa mediassa levisi tietoa suunnitellusta niin sanotusta katutappeluturnauksesta. Partio havaitsi kentällä nuoria, jotka olivat jo lämmittelemässä ja valmistautumassa otteluja varten.

– Turnaus päästiin keskeyttämään ennen kuin se pääsi alkamaan. Tilannetta seurattiin illan aikana aktiivisesti eikä toimenpidetarvetta ilmennyt, kertoo rikoskomisario Anne Tuomisto tiedotteessa.

Viikonlopun aikana Rapido kävi keskustelemassa pääroolissa katutappeluturnauksen järjestämisessä olleen nuoren sekä tämän huoltajien kanssa. Tapaaminen sujui hyvässä hengessä ja saavutettiin yhteisymmärrys siitä, ettei katu ole oikea ympäristö eikä vallitseva koronatilanne oikea aika tällaiselle toiminnalle.

– Yleisesti nuorisoa oli viikonloppuna yllättävän vähän liikkeellä Vantaan ja Keski-Uudenmaan alueilla. Partioiden haaviin jäi muun valvonnan ohella myös pari rattijuoppoa, joista toinen oli mopolla hetken aikaa poliisia karkuun ajanut alaikäinen nuori. Nuori puhalsi poliisin tarkkuusalkometriin törkeän rattijuopumuksen lukemat, Tuomisto jatkaa.

Liikennepoliisin partiot mittasivat viime viikolla taas useille kuljettajilla huomattavia ylinopeuksia, joten valvonnalle on kova tarve.

Perjantaina partio mittasi Loviisassa 17-vuotiaalle poikkeusajoluvalla autoa kuljettaneelle nuorukaiselle nopeudeksi 105 km/h viidenkympin rajoitusalueella. Kuljettajaa epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Lisäksi Tuusulassa, Hyrylän urheilupuistossa mitattiin kolmelle kuljettajalle huimia nopeuksia ja heidän epäillään syyllistyneen vakavaan piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan.

Lauantaina ja sunnuntain aikana hälytystehtävien hoitamisen ohessa mitattiin useille kuljettajille vielä nopeuksia, joissa heidän epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja osan vakavaan piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan.

– Tapauksista mainittakoon kuljettajat, joista toinen ajoi Mäntsälässä poliisin tutkaan 133km/h kuudenkympin rajoitusalueella ja kortiton kuljettaja, jolle mitattiin Kehä III:lla nopeudeksi 149km/h kahdeksankympin rajoitusalueella, komisario Asko Sartanen kertoo tiedotteessa.

– Kaiken kaikkiaan saldona oli 17 tapausta, joissa kuljettajien epäillään syyllistyneen piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan. Yksi viritetty mopo ja pari rattijuoppoakin jäi vielä partioidemme haaviin, summaa Sartanen.

Tällä viikolla raskasta liikennettä valvotaan koko valtakunnassa tehostetusti vuorokauden ympäri viikon puolivälissä. Valvonnassa poliisi kiinnittää huomiota muun muassa ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen, kuorman varmistamiseen ja ajoneuvojen kuntoon, joissa valvonnassa toistuvasti havaitaan edelleen eniten rikkeitä.

– Raskaan liikenteen valvonta on monialaista osaamista vaativaa erityispoliisitoimintaa, jota myös meillä Itä-Uudenmaan poliisissa pyritään vahvistamaan jatkuvalla kouluttautumisella. Poliisilaitoksemme aluetta halkovilla pääväylillä on paljon rahtikuljetuksia pohjoisen ja idän suuntaan ja muun muassa siinä meille riittää työsarkaa. Valvonnassa on kyse toki liikenneturvallisuudesta, mutta myös harmaan talouden torjunnasta, kertoo Sartanen.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut