Koirakoulun kautta sieneen – "Moni koira nauttii, kun se saa tehdä asioita omistajansa kanssa"

Eläimet: Johanna Perez perusti koirakoulun pentubuumin aikana.

– Koira tekee asioita, jotka tuottavat sille itselleen hyötyä tai mielihyvää, Johanna Perez kertoo sylissään Redi. Anton Soinne

Anne Kanerva

Miltä kuulostaa ajatus, että lähdet ensi kesänä koiran kanssa sienimetsään etsimään kantarelleja?

Vuosien tauon jälkeen Keravalla toimii koirakoulu, joka tarjoaa peruskoulutuksen lisäksi muun muassa temppuilu- ja kantarellikursseja.

Keravalainen Johanna Perez perusti Eläinpalvelu Hyvä -yrityksen, joka järjestää toukokuusta lähtien koulutusta eri-ikäisille koirille.

Ensimmäisenä alkavat pentukurssit. Koiranpennun kiihkein oppimisikä on luovutusikäisellä pennulla ja kestää 14-16 viikon ikään asti.

– Tuolloin pennun pitäisi saada monipuolisia, hyviä kokemuksia ihmisistä, eläimistä, paikoista, äänistä ja kulkuneuvoista kehittyäkseen tasapainoiseksi aikuiseksi, Perez sanoo.

Kurssilla käydään läpi palkitsemista, kontaktia, luopumista, rauhoittumista, kohdetyöskentelyä sekä erilasia alustoja ja tilanteita.

Saviolla ja Sompiossa puistossa pidettäville kurssille otetaan vain neljä koirakkoa. Viiden koulutuskerran hinta on vajaat sata euroa.

Aikuiset koirat voivat osallistua puolestaan arkitottelevaisuus- ja ohituskursseille. Tottelevaisuuslajeista on tarjolla muun muassa rally-tokoa ja kilpailemaan mieliville rataharjoituksia.

– Kesällä on suunnitelmissa järjestää temppu- ja lapsi-koirakursseja. Ne pidetään ulkona ainakin kesän ajan. Jos palveluilleni riittää kysyntää, toivon syksyllä löytäväni tilat. Silloin on mahdollista laajentaa tarjontaa, Perez kaavailee.

Koiran oppimisen tutkimus ja koulutus on mennyt harppauksin eteenpäin viimeisinä vuosikymmeninä.

– Koirakoulun kurssit perustuvat nykyaikaisiin koirankoulutusmenetelmiin eli käytämme positiivisen vahvistamisen keinoja. Se on tutkitusti tehokkain tapa saada koira oppimaan uusia asioita. Koira tekee asioita, jotka tuottavat sille itselleen hyötyä tai mielihyvää, Johanna Perez kertoo.

Koirakouluyrittäjän omat koirat suomenlapinkoira Mette ja pieniamerikanpaimenkoirta Redi tietävät, että emännän taskussa on pilkottuja nakkipaloja. Molemmat odottavat innokkaina, että saavat käskyn tehdä jotain.

Perez suosittelee varaamaan ulkoilua varten kakkapussien lisäksi pientä motivoivaa herkkua koiralle.

Kaupunkioloissa koiran on hyödyllistä osata odottaa, rauhoittua, ohittaa ja tulla luokse. Sen pitäisi sietää myös erilaisia kulkuneuvoja.

Koiranomistajan kannattaa tutustua lemmikkinsä lajityypilliseen käyttäytymiseen.

Koiralle lajityypillistä on esimerkiksi pureskelu, kaivaminen, ruuan etsintä ja liikkuminen. Monen koiran sisällä asuu tarmokas tehopakkaus, joka tarvitsee muutakin aktivointia, kuin lyhyet hihnalenkit kolmesti päivässä.

– Aivopähkinät lisäävät koiran hyvinvointia ja väsyttävät yleensä enemmän kuin lenkit. Moni koira nauttii, kun se saa tehdä asioita omistajansa kanssa. Aikuisen koiran kanssa voi aloittaa uuden harrastuksen kuten ralli-tokon, joka on perinteistä tottelevaisuuskoulutusta rennompi ja suosittu laji.

Pentua kannattaa totuttaa normaaliin arkeen, jolloin koira on kotona vähitellen myös yksin.

– Usein kuulee koiran tekevän kotona tuhoja. Usein taustalla on yksin jäämiseen liittyvä stressi, jota koira pyrkii lievittämään lajityypillisellä käytöksellä, pureskelulla.

Johanna Perez on sivutoiminen koirakouluyrittäjä tekee päivätyön asiantuntijatehtävissä.

– Olen parhaillaan opintovapaalla ja valmistun eläintenhoitajan ammattitutkintoon eläintenkouluttajan osaamisalasta tämän vuoden kuluessa. Koira-alalla olen ollut aktiivinen harrastaja viimeiset viisi vuotta ja kilpaillut olen tottelevaisuuslajeissa, hän kertoo.

Fakta

Mäntsälä

Alle 10-vuotiaita koiria on rekisteröity 2 076 kappaletta. Suosituimmat rodut ovat kultainennoutaja, cockerspanieli ja saksanpaimenkoira.

Tuusula

Alle 10-vuotiaita koiria on rekisteröity 2 985 kappaletta. Suosituimmat rodut ovat cockerspanieli, labradorinnoutaja ja jackrussellinterrieri. Järvenpää

Alle 10-vuotiaita koiria on rekisteröity 2 448 kappaletta. Suosituimmat rodut ovat labradorinnoutaja, kultainennoutaja ja jackrussellinterrieri.

Kerava

Alle 10-vuotiaita koiria on rekisteröity 1 648 kappaletta. Suosituimmat rodut ovat labradorinnoutaja, jackrussellinterrieri ja cockerspanieli.

Tilastokeskus arvioi, että Suomessa oli vuonna 2018 yhteensä lähes 700 000 koiraa, joista rekisteröityjä oli noin 510 000.

Vuonna 2020 koiria rekisteröitiin Kennelliittoon 48 895 kappaletta, joka oli 8,3 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

Lähde: Suomen Kennelliitto

Kommentoi

Palvelut