Neliöt liikkuvat – asuntolainakauppa vilkasta Mäntsälässä ja koko Suomessa

Asuntokauppa käy vilkkaana Mäntsälässä ja uusia asuntolainoja otetaan runsaasti. Arkisto/Milena Raappana

Asuntolainat käyvät hyvin kaupaksi Mäntsälässä, kertoo Nordea tiedotteessaan.

Toimipaikanjohtaja Pia Taittonen kertoo, että Nordea myönsi alkuvuonna 51 prosenttia enemmän asuntolainoja kuin viime vuonna samaan aikaan.

Koko Suomessa kasvua asuntoluototuksessa vuoden ensimmäisellä kvartaalilla oli 15 prosenttia.

Kysynnän taustalla on Nordean mukaan monia tekijöitä. Pääasiassa suomalaisten taloustilanne on pysynyt vakaana myös pandemian aikana ja iso osa on selvinnyt asumismenoista hyvin.

Asuntovelallinen pääsee edelleen nauttimaan poikkeuksellisen alhaisesta korkotasosta ja sitä myötä edullisista lainoista.

Samanaikaisesti asuntojen hinnat ovat kehittyneet maltillisesti ilman, että kuplaa on päässyt syntymään.

– Kannustamme asiakkaitamme kerryttämään lainanmaksun ohella muutakin varallisuutta, ja pohtimaan omaa varallisuuttaan ja tulevaisuuttaan hieman laajemmin. Onkin ilahduttavaa huomata, kuinka paljon rahastosäästäminen on kasvattanut suosiotaan, muistuttaa Pia Taittonen.

Suomalaisilla on jäänyt pandemian aikana rahaa säästöön, ja kotitalouksien talletusten kasvu jatkui vuoden ensimmäisellä kvartaalilla pandemian siivittämänä matkustamisen vähentymisen ja erilaisten rajoitusten vaikutuksesta kuluttamiseen.

Suomalaisten tileillä onkin tällä hetkellä noin 9 miljardia enemmän rahaa kuin vuosi sitten.

Tilanne on houkutellut kokonaan uusia henkilöitä sijoittamisen pariin, ja esimerkiksi Nordeassa jo vuonna 2020 osakesijoittamisen aloitti 20 000 uutta sijoittaja-asiakasta ja rahastosijoittamisen 30 000 uutta asiakasta.

Kehitys on jatkunut samansuuntaisena myös alkuvuonna. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä uusien 18–29-vuotiaiden rahastosäästäjien määrä kasvoi Nordeassa kymmenen prosenttia.

– Mäntsälässä on sijoittaminen alkuvuonna innostanut kaikenikäisiä. Nuoret ovat tutkitusti kiinnostuneempia vastuullisista rahastoista, mutta niiden suosio on kasvanut kaikissa ikäryhmissä. Kolme neljäsosaa Nordean rahastoihin alkuvuonna tulleista uusista sijoituksista on kohdistunut Vastuullisen valinnan rahastoihin, jossa vastuullisuusasiat on otettu erityisesti huomioon, kertoo Keski-Uudenmaan toimipaikan johtaja Taittonen.

Myös vuoden 2020 alusta saatavilla ollut osakesäästötili on kasvattanut suosiotaan vauhdilla.

Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Nordeassa osakesäästötilien lukumäärä kasvoi 22 prosenttia. Aktiivisimpia osakesäästötilille säästäjiä ovat olleet alle 40-vuotiaat.

– Sijoittaminen erityisesti digitaalisissa kanavissa on kasvanut voimakkaasti. Osakesijoituksista lähes 100 prosenttia tehdään Nordeassa jo digitaalisesti ja rahastomerkinnöistä noin 50 prosenttia, Taittonen kertoo.

– Pandemian aikana turvallinen pankkiasiointi on pystytty varmistamaan monin eri tavoin. Sähköiset asiointitavat on omaksuttu nopeasti ja esimerkiksi etätapaamisten lukumäärä on ollut selvässä kasvussa. Asiakkaat ovat olleet ilahtuneita siitä, että voivat hoitaa kaikki pankkiasiansa turvallisesti vaikka kotoaan käsin, Taittonen toteaa.

Kommentoi

Palvelut