Aikamatka 1800-luvulle – Mäntsälän museot aukeavat tänä kesänä ajallaan

Museot: Mäntsälän museoissa näkee työväen ja yläluokan eron

Alikartanon kuuluisin asukas, tutkimusmatkailija Adolf Erik Nordenskiöld on hyvin esillä museossa. Jesse Helminen

Jesse Helminen

Museot pääsevät avaamaan poikkeusjärjestelyin kesän alussa, mutta tänä kesänä kokemuksesta ei tarvitse kummassakaan museossa tinkiä.

Mäntsälän kunnalla on museoviraston kanssa viisivuotinen sopimus, jonka nojalla kunta voi pyörittää opastettua museotoimintaa Alikartanossa. Yksi vuosi meni niin sanotusti harakoille koronan vuoksi, mutta nyt neljänteen kesään lähdetään paremmin valmistautuneena:

– Jos rajana on se 50 henkilöä, niin se ei ole ongelma, kun me voidaan tasatunnein aloittaa opastetut kierrokset ja etäisyyttä saa pidettyä oikealla ryhmäkoolla.

– Lisäksi olemme hankkineet mikrofonin, joten äänen kuulee, vaikka seisoisi hieman kauempanakin, kulttuurisihteeri Tarja Kuusela kertoo.

Alikartanolla on kaksi henkilöä töissä samaan aikaan: opas ja kesätyöntekijä, jonka vastuulla on lipunmyynti ja odottavan ryhmän ohjeistaminen. Odotustilassa voi tutustua jo valmiiksi kartanon historiaan, tutkia museokaupan tarjontaa tai poiketa uudella Alipytingillä kahvilla.

Uutta kahvilaa on nyt remontoitu täydellä vauhdilla ja avajaiset ovat heinäkuussa.

Onhan tämä melkoinen aarre täällä.

Talo kertoo koko Nordenskiöldin suvun tarinaa aina geometrian, kemian ja kartografian alalta, sekä tietenkin tutkimusmatkailun ympäriltä. Vaikka huoneet on nimetty ”tyttöjen kamari” ”poikien kamari”, niin huoneissa on esillä kaikkea tätä esineistöä aina alkemistiuunista Nordenskiöldin kuuluisaan matka-arkkuun.

Talo on myös itsessään kuin sukellus 1800-luvun uusrokokoon maailmaan. Huonekalut ovat ajan tyylin mukaiset ja kartano on restauroitu ajan hengen mukaisesti.

– Onhan tämä melkoinen aarre täällä keskellä Nummisia, ja vaikka rakennus on toki ulkoapäinkin hieno, niin ei voi arvata mitä kaikkia aarteita täältä sisältäkin löytyy.

Erilaisesta elämästä taas kertoo 15 minuutin ajomatkan päässä Sepänmäen käsityöläismuseo. Alikartanon loistosta on nopea siirtymä tuon ajan työläisten arkeen.

Olisiko hyvä, jos museoihin pääsisi tuplalipulla?

– Ei olla sitä ajateltu vielä, mutta sitä voisi kehitellä. Syötetään kyllä asiakkaita molempiin museoihin ja molemmissa käymällä näkisi, kuinka 1800-luvulla ihmiset elivät käsityöläisten asumuksissa Sepänmäellä ja yläluokan arkea täällä Alikartanossa, Kuusela tuumii.

Sepänmäellä aiotaan myös vuoden tauon jälkeen pitää muutama kesätapahtuma. Avoimet kylät pidetään 12. kesäkuuta ja 20. kesäkuuta on lapsille tarjolla karavaaniteatteri.

– Sekin vielä, että Sepänmäki on perustettu 1971, joten 50-vuotisjuhlia pitäisi jossain välissä viettää.

Museot auki 02.06.–08.08.2021, Ke–Su 11–17, Ma–Ti sulj. Juhannus vkl kiinni.

Adolf Erik Nordenskiöld 1832–1901

Suomalaissyntyinen Ruotsissa vaikuttanut geologi, mineralogi ja naparetkeilijä.

Hänen johtamansa retkikunta purjehti vuosina 1878–1879 ensimmäisenä läpi Koillisväylän eli Atlantin ja Tyynenmeren Euraasian pohjoispuolitse yhdistävän meritien.

Hän kehitti tieteellistä naparetkeilyä, julkaisi suuren määrän maantieteellisiä ja geologisia tutkimuksia sekä keräsi ainutlaatuisen kokoelman historiallisia karttoja.

Nordenskiöldin lapsuus kului Mäntsälässä Frugårdin (Alikartano) sukukartanossa, joka kuului Nordenskiöld-suvulle vuodesta 1709 vuoteen 1912

Kommentoi

Palvelut