Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huoltovarmuuskeskuksen suojainkaupat syyteharkintaan, kolmea epäillään rikoksesta – tutkinnassa vielä törkeä petos, jossa takavarikoitu yli kolme miljoonaa euroa

Esitutkinta Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) sisäisestä toiminnasta suojainhankinnoista on valmistunut ja siirtyy seuraavaksi syyteharkintaan.

Keskusrikospoliisi aloitti esitutkinnan viime toukokuussa. Poliisi on selvittänyt HVK:n työntekijöiden roolia suojainkauppoihin liittyen.

Tutkinta liittyy kauppoihin, joissa HVK tilasi hengityssuojaimia tavarantoimittajilta koronavirukselta suojautumista varten. Esitutkinnassa epäillään kolmea henkilöä luottamusaseman väärinkäytöstä.

– Esitutkinnassa on selvitetty, onko pandemiatilanteen vuoksi tehdyissä suojavälinehankinnoissa toimittu vastoin hankintoja määritteleviä ohjeita ja siten aiheutettu vahinkoa Huoltovarmuuskeskukselle, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Mikko Laaksonen Keskusrikospoliisin tiedotteessa.

Todistajina esitutkinnassa on kuultu useita HVK:n työntekijöitä, sosiaali- ja terveysministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön henkilökuntaa.

Suojainkaupoissa tutkitaan myös törkeää petosta. Tavarantoimittajan ja HVK:n välistä suojavälinekauppaa koskeva esitutkinta on vielä kesken. KRP tutkii asiaa epäiltynä törkeänä petoksena, josta epäillään kahta henkilöä.

– Petosta koskeva esitutkinta pyritään saamaan valmiiksi ennen kesälomia. Tarvittavat esitutkinnalliset toimenpiteet on käytännössä saatu tehtyä, Laaksonen kertoo.

Esitutkinnan aikana on takavarikoitu varoja yhteensä reilun kolmen miljoonan euron arvosta sekä kaksi arvoautoa.

Syytteiden nostamisen määräaikaa on Helsingin käräjäoikeuden päätöksellä jatkettu ensi elokuulle.

Muokattu klo 10.14: Muutettu otsikko vastaamaan paremmin jutun sisältöä.