Kolme vuosikymmentä puutarhakoneita Mäntsälässä – "Parasta tässä työssä on ollut, kun saa kehittää asioita ja voi alkaa toteuttaa niitä heti"

Kimmo ja Johanna Peltonen ovat luotsaneet Mäntsälän Puutarhakonetta yhdessä kolmisen vuotta. Lasse Herrala

Lasse Herrala

– Parasta tässä työssä on ollut, kun saa kehittää asioita ja voi alkaa toteuttaa niitä heti, sanoo Johanna Peltonen, toinen Mäntsälän Puutarhakone Oy:n omistajista.

– Ne voivat olla vaikkapa uusia palveluita tai uusia tuotteita. Ideat tulevat monesti asiakkailta, toki itsekin pitää kulkea silmät ja korvat avoinna uudelle.

– Tietysti yrityksen ostaminen vaati uskallusta. Öitä saattoi mennä miettiessä. Tosin ei sitä kauaa pohdittu, kun päätös tehtiin yhdessä Jouni Järvisen kanssa. Aiemmin meillä oli ollut moottoripyöräkorjaamo. Päätös perustui tarkkoihin laskelmiin, muistelee osakeyhtiön toinen omistaja Kimmo Peltonen.

Omistajapariskunta kuvaa yritystä palvelevaksi paikalliseksi. Liiketoimintaan kuuluu pienkoneitten myynti ja huolto.

Puutarhakoneesta voi hankkia mm. ruohonleikkureita, sahoja, generaattoreita, tarvikkeita ja varusteita sekä piha- että metsäkoneisiin, mönkijöitäkin myydään.

– Monelle asiakkaalle on ostopäätöstä tehdessä tärkeää, että pystymme myös huoltamaan koneet, tietää Kimmo Peltonen.

Huoltohallissa on kolme työntekijää, ja asiakaspalvelusta vastaa pääasiassa Peltosen pariskunta. Pienessä yrityksessä tosin kaikki tekevät kaikkea. Niinpä Johanna saattaa katkaista asiakkaan toiveen mukaisen moottorisahan teräketjun ja Kimmo löytyy huoltamassa ruohonleikkuria.

Kimmo Peltonen laskee, että myynti on se, millä yritys elää. Huolto on enemmänkin palvelu, joka on välttämätön.

Kevät on liikkeen kiireisintä aikaa. Edessä on parin kuukauden mittainen kiireinen työrumba.

Kun ruoho puutarhassa alkaa vihertää, huomataan, että ruohonleikkuri tarvitsee huoltoa tai on hankittava kokonaan uusi kone. Siihenkin on varauduttu, sillä myymälähalliin on rahdattu parikymmentä tuliterää konetta.

Moottorisahojen huolto ajoittuu paremmin ympäri vuotta, mutta syksyllä niillä on huoltohuippu, kun lähdetään metsään tai kaadetaan puutarhan puita.

– Kevään ja pidemmänkin ajan hittituote on tulevaisuudessa robottiruohonleikkuri, arvelee Kimmo.

Niitäkin Puutarhakoneen myyntipöydältä löytyy useamman koneen valikoima. Markkinaosuuttaan kasvattavat myös akkukäyttöiset työvälineet.

Niiden akkujen ominaisuudet ovat parantuneet niin paljon, että ne houkuttelevat bensakäyttöistä enemmän.

Lähikuukausina Puutarhakone lanseeraa verkkokaupan, josta voi tilata tarvikkeita, varaosia ja koneitakin.

Kesän korvalla uusi valtaus on koneiden vuokraaminen. Tällaisia ovat esimerkiksi ajoleikkurit, nurmikon ilmaajat, reppupuhaltimet ja oksasilppurit.

Kimmo Peltonen perustelee vuokraustoimintaa sillä, että harvemmin tarvittavia koneita ei aina kannata ostaa omaksi.

Liuksialoilta Peltosille

Mäntsälän Puutarhakoneen perustivat 9.4.1991 Eero ja Tuomo Liuksiala. Yrityksellä oli sivuliike Orimattilassa. Toimitilat olivat aluksi Päivärinteenpolulla ja sen jälkeen Apposella.

Nykyinen halli Maisalantien varteen on valmistunut 2004. Liuksialat tarjosivat yritystä Jouni Järviselle ja Kimmo Peltoselle 2014.

Aiemmin Järvisellä ja Peltosella oli ollut moottoripyöräkorjaamo.

Järvinen luopui omistuksestaan Puutarhakoneessa 2018, jolloin osakeyhtiön toiseksi omistajaksi tuli Kimmo Peltosen vaimo Johanna.

Uudessa hallissa on tilaa kaikkiaan noin 600 neliötä, josta myymälän osuus reipas puolet.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut