Kilon Puoti uinuu Keskuskadun uusissa tiloissaan

Viime vuoden marraskuussa Karhukujan vanhasta Teletalosta uusiin tiloihin muuttaneessa Kilon Puodissa on uinuva tunnelma.

Kuntouttavaa työtoimintaa järjestävän Valmennuskeskuksen muuttaessa Keskuskadulle mukana muutti myös Kilon Puoti.

Katonraja on korkealla, uutuudenvalkoisuus huokuu seinistä ja askeleet kumisevat tuoreella lattialla. Tiskin takana istuva Mirka päivystää, josko joku tulisi ostoksille tai tuomaan lahjoituksia.

– Aika hiljaista on. Aikaisemmassa paikassa oli ne omat vakiasiakkaat, jotka siellä kävivät. Tähän ei ole vielä kerennyt kertyä sellaista asiakaskuntaa.

Uudet tilat ovat Mirkan mielestä valoisat ja mukavat, vaikka edellinen paikka olikin mieluisa.

Uudessa Puodissa pieneen huoneeseen on saatu mahdutettua niin Puodin omat tavarat ja vaatteet kuin myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton vaatevarasto, joille oli Karhukujalla omat, erilliset tilansa.

– Kiva että saatiin ne kuitenkin tähän mahtumaan, Mirka tuumaa.

Perinteisen kirpputoritavaran – käytettyjen vaatteiden, kenkien ja astioiden – ohella Kilon Puodissa on myynnissä kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden tekemiä käsityötuotteita.

Tarjolla on muun muassa villasukkia, virkattuja bambu-tiskirättejä, itsetehtyjä koruja ja hiusdonitseja.

Puutyöpuolella nikkaroitu ja maalattu nuken kehto meni nopeasti kaupaksi. Asiakkaat tehtailevat myös kortteja vuoden vaihtuvia juhlapyhiä silmällä pitäen.

– Äitienpäiväkortit ovat tulleet myyntiin tänään. Pääsiäiskortteja meni ihan kohtalaisesti. Myös villasukat ovat käyneet kaupaksi, Mirka kertoo.

Käsityöpuolella hääräilee apuohjaajana työskentelevä Eeva Kuikka. Edellispäivän asiakkaiden huovuttamat kukkaset löytävät tiensä värikkäisiin korttipohjiin, jotka koristellaan vielä onnentoivotuksella äidille.

– Olen ollut täällä siitä asti, kun Keusote tuli eli kaksi vuotta apuohjaajana. Sitä ennen olin keittiöllä tuolla vanhassa Vakessa. Tein ruokaa kaikille, Eeva kertoo korttiaskartelujen lomassa.

Ilmaisen ruoan tarjoaminen päättyi työtoiminnan asiakkaille Keusoten myötä, ja Eeva jatkoi apuohjaajan roolissa.

Kilon Puoti sen sijaan on pysynyt muuttumattomana niin kauan kuin Eevakin on talossa ollut. Puodin juuret juontuvat kuitenkin syvemmälle.

– Se on ollut tosi kauan. Niin kauan, ainakin puheista päätellen, kun on ollut Mäntsälän kuntouttavaa työtoimintaa. Kaikenlaista käsityötä myyty – asiakkaiden tekemää ja niitä lahjoitustavaroita.

Valmennuskeskuksen tilojen vaihtumisen jälkeen Puoti on kuitenkin elänyt hiljaiseloa. Asiakkaat ja lahjoittajat ovat olleet vähässä, jos mukaan ei lasketa työtoiminnan omia asiakkaita.

– Sanotaanko, että enimmäismäärä, mikä on päivässä ehkä käynyt, niin viisi asiakasta. Ja se on aika vähän. Ja sitten voi olla semmoisia päiviä, että ei käy ollenkaan. Saisi enemmän tulla ja mennä tavaraa, Eeva pohtii.

Uudet hienot tilat ja keskeinen sijainti on kuitenkin mielletty Vaken väessä eduksi Kilon Puodille.

Mielissä siintää toiveikkuutta asiakkaiden paluusta ja tiensä löytämisestä Puotiin asioimaan, kun korona ja rajoitukset hellittävät.

– Luulen, että korona on hirveästi vaikuttanut tähän. Kun saataisiin se hallintaan, niin luulen, että jos vähän mainostettaisiin enemmän, niin lähtee käyntiin taas.

Kilon Puoti, Keskuskatu 4, on auki maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 9.30–12.30. Samoissa tiloissa toimii myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton vaatevarasto.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut