Vesitornista saa nyt varmasti puhdasta vettä – "Se on sellainen varmistuksen varmistus"

Vesihuolto: Mäntsälän käyttövesi on entistä puhtaampaa, kun vesitorniin asennettiin uusi UV-laite varmistamaan veden puhtaus

”Vesihuolto on jatkuvaa varautumista”, pohdiskelee Nivos Vesi ja Lämpö Oy:n johtaja Kimmo Rintamäki vesitornin juurella. Nyt tuossa varautumisessa on otettu yksi lisäaskel ennakkoon, kun vesitornin vettä käsitellään UV-laitteella.

UV-valolla mahdolliset bakteerit ja virukset pystytään eliminoimaan ilman kemikaaleja.

UV-laitteet ovat olleet jo aiemmin käytössä kaikilla Nivoksen operoimilla kuudella vedenottamolla, mutta nyt syksyllä 2020 tehtiin lisäinvestointi vielä vesitorniin. Kyseessä oli monivaiheinen projekti:

– Jouduttiin tätä pitkäjänteisesti viemään eteenpäin, kun vesihuollossa kaikki liittyy kaikkeen, niin parin vuoden aikana on nyt ensin uudistettu meidän talousveden automaatiojärjestelmää, joka taas mahdollisti sen, että me voitiin ajaa häiriöttömästi paineajona, eli jakaa vettä asukkaille ilman vesitornia, Rintamäki selventää.

Paineajon aikana vesitorni pystyttiin tyhjentämään, puhdistamaan ja desinfioimaan ennen UV-laitteen asentamista. Asentaminen itsessään oli omalla tavallaan varotoimen varotoimi.

Vesi puhdistetaan aina vedenottamolla, mutta torniin noustessa on aina pienen pieni riski, että veteen voi päätyä epäpuhtauksia:

– Nyt, se osuus vedestä, joka käy tornissa, desinfioidaan vielä uudelleen.

– Se on sellainen varmistuksen varmistus, Rintamäki kiteyttää uuden laitteen periaatteen.

Vaikka vesitornin hetkellinen käytöstä poistaminen ei vaikuttanutkaan tavallisen kuntalaisen vedenkäyttöön, niin on vesitorni silti tärkeä osa vesihuollon kokonaisuutta nimenomaan paineenhallinnassa.

– Uuden automaation kautta pystytään vielä tehostamaan vesitornin toimintaa ja pumppaamaan oikea-aikaisesti ja energiatehokkaasti, Rintamäki kertoo.

Torniin pumpattava vesi käsitellään nyt vedenottamoiden tapaan UV-valolla, mutta onko siinä mitään haittapuolia?

– UV-valo on siinä mielessä hyvä, että se ei vaikuta veden makuun eikä ominaisuuksiin millään tavalla. Tässä syötetään suuri määrä UV-valoa reaktoriin. UV-valoannosmäärä inaktivoi valokemiallisen reaktion avulla bakteerit ja virukset.

Laite on siis yksi lisä siihen varmistusten ketjuun, joka takaa sen, että Mäntsälässä saa jatkossakin ensiluokkaista käyttövettä. UV-desinfioinnin lisäksi vedenottamoilla on myös valmius ottaa tarvittaessa käyttöön klooraus, joka suojaa veden mikrobiologista laatua vesijohtoverkostossa.

Viimeisimpien mittausten mukaan Mäntsälässä verkostoon jaettava vesi on ollut kaikki laatusuositukset täyttävää.

Mäntsälän vesihuolto

Veden laadusta säädetään sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista (17.11.2015/1352).

Mäntsälän vesihuollosta vastaa Nivos Vesi ja Lämpö Oy, joka toimittaa vesihuoltopalveluita myös Pornaisten ja Pukkilan alueella.

Viranomaisvalvonnan tuloksista tammi-maaliskuussa 2021 selviää, että tutkittujen parametrien osalta verkostoon jaettava vesi on ollut tarkastelujaksolla laatuvaatimukset ja -suositukset täyttävää.

Mäntsälän, Pukkilan ja Pornaisten talousvesi on pehmeää.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut