Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sairaala pyörillä potilaiden luo – kotisairaalasa työskentelee 38 sairaanhoitaja ja viisi lääkäriä

Terveys: Keusoten kotisairaala hoiti viime vuonna noin 3 500 potilasta.

Sairaanhoitaja Mia Tonteri starttaa kotisairaalan potilaiden luo.

Isossa repussa kulkee mukana kaikki tarvittava verenpainemittarista suonensisäisiin antibiootteihin ja tippalaskurista haavanhoitotarvikkeisiin.

– Ensimmäisellä käynnillä otan verinäytteitä. Kahden potilaan luo lähtee myös lääkäri, Tonteri kertoo ja nostaa tippatelineen autoon.

Suurin osa asiakkaista on ikääntyneitä, jotka asuvat omassa kodissa tai hoivakodissa.

Puolet potilaista on palliatiivisessa eli oireenmukaisessa hoidossa olevia ja puolet antibioottihoitoa saavia potilaita.

Kotisairaalassa hoidetaan muun muassa ruusua, munuaistulehdusta, virtsatietulehdusta, keuhkokuumetta ja verenmyrkytyksiä. Kotioloissa voidaan tehdä pieniä operaatioita kuten luomenpoistoja ja paiseen avauksia.

Kotona paraneminen on nopeampaa.

– Kotona voidaan ottaa samat laboratoriokokeet kuin sairaalassa, Tonteri kertoo.

Keski-Uudellamaalla yhä useammalle sairastuneelle tarjotaan hoitopaikaksi sairaalan sijaan omaa kotia.

Tämä voi hämmentää, sillä useimmat ovat tottuneet sairastamaan sairaalassa.

– Keusoten alueellinen kotisairaala aloitti toiminnan vuonna 2019. Ympärivuorokautiseksi toiminta muuttui koko alueella vuoden 2020 alussa, ylilääkäri Anni Karppila kertoo.

Kotisairaalassa työskentelee 38 sairaanhoitajaa ja viisi lääkäriä. Toimistot sijaitsevat Järvenpäässä, Mäntsälässä, Hyvinkäällä ja Nurmijärvellä.

– Tavoitamme potilaat koko kuntayhtymän alueella 20–30 minuutin ajomatkan päästä. Meillä hoitoa saa asuinkunnasta riippumatta. Eikä koskaan ole liian täyttä.

Kotisairaalan potilaiden luona käydään hoidon tarpeen mukaan kerran tai kaksi viikossa tai kolme–neljä kertaa päivässä.

– Potilaat ovat tyytyväisiä, että hoito voidaan toteuttaa kotona osastohoidon sijaan.

Keusoten kotisairaalassa hoidettiin viime vuonna noin 3 500 potilasta. Tänä vuonna tavoite on hoitaa lähes 4 400 potilasta.

Kotisaattohoitoja oli 180 kappaletta.

Kotisairaalan laajentaminen liittyy väestön ikääntymisen tarpeisiin ja kuntayhtymän paineisiin hillitä kustannusten kasvua 40 miljoonan euron edestä tänä ja ensi vuonna. Säästöjä haetaan muun muassa palveluja uudistamalla.

– Kotisairaala vähentää vuodeosastohoidon tarvetta. Kustannukset hoitopäivää kohti ovat kotisairaalassa 45–65 prosenttia siitä, mitä hoito maksaa terveyskeskuksen akuuttiosastolla, Anni Karppila sanoo.

Hän ei pysty antamaan Keusoten kotisairaalan hoitovuorokauden hintaa, koska laskelmat ovat vielä kesken.

– Kuusikko-kuntien eli Helsingin, Espoon, Vantaan, Turun, Tampereen ja Oulun kotisairaalassa hoitovuorokauden kustannukset olivat vuonna 2019 keskimäärin 186 euroa ja akuuttiosastolla 291 euroa, hän mainitsee.

Terveydenhuollon ammattilaisten termillä kotisairaala on ensilinjan hoitoa. Potilas päätyy terveyskeskuksen akuuttiosastolle tai erikoissairaanhoitoon vain siinä tapauksessa, että hänen vointinsa sitä edellyttää.

– Sairaalan ja kotisairaalan hintalappua arvioitaessa on otettava huomioon kokonaiskustannukset. Ikääntyneen toimintakyky ei samalla tavalla heikkene kotona kuin sairaalassa. Sairaalajakson jälkeen hän tarvitsee todennäköisemmin kotihoidon tai kotisairaanhoidon palveluita.

Kotisairaalan hoito ei tule kysymykseen, jos kyseessä on yksinasuva muistisairas tai vaikeasti päihdeongelmainen.