Lukeminen kiinnostaa taas – kirjaston hanke onnistui tavoitteessaan

Hankkeet: ”Kerro mulle” -hanke innosti lapsia ja nuoria luokilta 4–9.

Riitta Manninen yllättyi, kuinka George Orwellin ”1984” oli nuorten mieleen. Kirja oli tietenkin kuvaushetkellä lainassa. Jesse Helminen

Jesse Helminen

Mäntsäläläiset nuoret saivat kipinän lukemiseen ja kirjoittamiseen, kun kirjaston vetämä hanke toi kaksi ammattikirjailijaa kouluille kertomaan lukemisesta ja kirjoittamisesta.

Alun perin tapahtuman piti olla sarja fyysisiä kohtaamisia koululla, mutta vuoden sisään on jo täytynyt tottua siihen, että lähes aina täytyy olla valmius siirtää tapahtuma verkkoon. Tällä kertaa siirto oli positiivinen asia:

– Tässä tavoitettiin nyt iso lapsimäärä, eikä tämä varmasti olisi ollut samalla tavalla mahdollista, jos olisi pitänyt kerätä kaikki johonkin fyysisesti paikalle.

– Nyt suurin piirtein 900 oppilasta oli mukana, hankkeen vastaava, Riitta Manninen Mäntsälän kirjastolta kertoo.

Eikä ainoa onnistuminen ollut pelkästään tavoitettavuus, sillä hanke onnistui loistavasti päätavoitteessaan, eli kannustamaan nuoria lukemaan, mutta myös kirjoittamaan omia tekstejä:

– Se oli sellainen tapahtumasarja, joka sai oppilaat uskomaan itseensä, mutta myös tarinan voimaan ja olen sitä mieltä, että tavoite tuli täytettyä paremmin kuin edes alussa uskottiin.

Mistä kaikki sai sitten alkunsa? Kirjastolle myönnettiin rahoitusta Aluehallintovirastolta ja rahoituksen turvin hankkeeseen saatiin palkattua mukaan kaksi ammattikirjailijaa. Siri Kolu ja Salla Simukka olivat Mannisen mukaan heti täysillä mukana hankkeessa, ja heiltä tuli välittömästi paljon ideoita toteutuksen suhteen.

Suunniteltiin tapahtumien sarja lokakuusta helmikuuhun ja kaikki huipentui viimeiseen kaksipäiväiseen tapahtumaan, joka kulki nimellä ”Tarinan juhla”.

Ideana oli, että kirjailijat saavat itse kertoa mahdollisimman paljon kirjoista ja kirjoittamisesta ja näin mentoroida oppilaita uppoutumaan tarinoiden maailmaan. Manninen oli todella tyytyväinen kirjailijoiden panokseen:

– Koko homman ideana oli, että Simukka ja Kolu tulivat lähelle oppilaita, toki nyt virtuaalisesti, mutta se tapa, jolla he ottivat oppilaat oli niin innostava, että sain jälkeenpäin kuulla, että oppilaiden into lukemista ja kirjoja kohtaan oli kasvanut aivan valtavasti.

Tapaamisten jälkeen Manninen lähetti kouluille kirjapaketteja luettavaksi ja kirjat löysivät nopeasti lukijansa. Yksi yllättävä hitti oli kenties tähänkin aikaan sopiva George Orwellin ”1984”, josta myös keskusteltiin tapaamisissa.

Kirjailijoiden yhtenä kantavana ideana oli myös alusta lähtien se, että tapahtumasarja tulee keskittymään lukemisen lisäksi myös kirjoittamiseen. Julkaisukynnyksen madaltamiseksi omia tekstejään sai tarjota luettavaksi nimimerkillä, mikä osoittautui hyväksi oivallukseksi.

Kirjailijat olivat antaneet valmiiksi eri aihepiiri listoja eri ikäryhmille ja niiden pohjalta oppilaat saivat tehdä kirjoituksia, jotka sitten toimitettiin viimeistä kertaa varten kirjailijoille.

Kirjoitusten taso yllätti Mannisen, sekä Kolun ja Simukan:

– Nekin oppilaat, jotka olivat jollain tavalla vieroksuneet kirjoittamista, olivat innostuneet nyt, Manninen kertoo.

Omista kirjoituksistaan sai myös ensiluokkaista palautetta suoraan ammattikirjailijoilta ja palautteen tyyli puhutteli Mannista:

– Kirjailijoilla oli hyvä ote käsitellä lapsen ja nuoren mieltä, sillä eihän se ole helppoa tuoda omia tekstejä näytille, mutta he saivat joka ikisen tekstin parhaat puolet esiin ja he poimivat hienosti yhtymäkohtia luettujen kirjojen ja nuorten kirjoittamien tekstien väliltä.

Kommentoi

Palvelut