Raskaudenkeskeytyksiä tehdään Suomessa edelleen vähiten Pohjoismaista. Eniten abortteja tehdään Ruotsissa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).
Suomessa keskeytetään 7,7 raskautta tuhatta 15–49-vuotiasta naista kohti, Ruotsissa luku on 16,4. Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa keskeytettiin vuonna 2019 yhteensä noin 57 000 raskautta, mikä tuhatta hedelmällisessä iässä olevaa naista kohti tarkoittaa 12,4:ää.
Tanskan ja Islannin tiedot eivät ole valmistuneet.
– Tanskassa on viime vuosina tehty vuosittain noin 14 000 raskaudenkeskeytystä ja Islannissa noin 1 000, mikä tarkoittaa että vuonna 2019 Pohjoismaissa tehtiin arviolta noin 72 000 keskeytystä, kertoo tiedotteessa THL:n erityisasiantuntija Anna Heino.
Teini-ikäisten raskaudenkeskeytykset ovat THL:n raportin mukaan vähentyneet kaikissa Pohjoismaissa.
Lääkkeellisen raskaudenkeskeytyksen osuus kaikista aborteista on kasvanut Pohjoismaissa huimaa vauhtia 2000-luvulla.
Osuus on Suomessa Pohjoismaiden suurin, lähes 98 prosenttia. Lääkkeelliseen keskeytykseen päädytään vähiten Tanskassa, vajaat 78 prosenttia vuonna 2018.
Lääkkeellinen keskeytys otettiin Suomessa käyttöön vuonna 2000.
– Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys on yleensä mahdollista tehdä ainakin osittain kotona, mikä sujuvoittaa toimenpidettä niin terveydenhuollon kuin naisen itsensä näkökulmasta. Lääkkeellinen keskeytys ei ole toimenpiteenä kajoava, toisin kuin imukaavinta, Heino sanoo tiedotteessa.
Suomessa on THL:n mukaan nykyään Pohjoismaiden tiukin aborttilaki.
Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa varhainen keskeytys on jo pitkään ollut sallittu naisen pyynnön perusteella, ja Islannissakin tämä tuli mahdolliseksi lakimuutoksen myötä syyskuussa 2019.
– Lain vaikutuksista Islannin raskaudenkeskeytysten määrään ei vielä ole tietoa, sillä samalla siellä muutettiin tilastojen keruutapaa eikä vuoden 2019 tietoja todennäköisesti julkaista lainkaan, Heino sanoo tiedotteessa.