Korona-aikana ihmisillä aikaa havainnoida ympäristöä – Keski-Uudenmaan ympäristökeskus saa ennätysmäärän huoli-ilmoituksia hajusta, melusta ja roskista

Lemmenlaakso, Fjällbon ranta ja .Tuusulan jokivedet.

Ne ovat paikkoja, joihin Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen uusi johtaja Leena Sjöblom aikoo vapaa-aikana tutustua retkeillen.

Helsingin Käpylässä asuva Sjöblom toimi aiemmin Espoon kaupungin johtavana ympäristöasiantuntijana. Espoossa ympäristötietoiset asukkaat seurasivat silmät ja korvat tarkkoina puiden kaatamisia, räjäytyksiä ja vedenlaatua.

Korona-aikana myös Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen alueella on tehty poikkeuksellisen paljon toimenpidepyyntöjä. Ne ovat eräänlaisia ympäristön tilaa koskevia huoli-ilmoituksia.

– Viime vuonna ympäristökeskukselle tehtiin yli 600 toimenpidepyyntöä, mikä on reilusti enemmän kuin aikaisempina vuosina. Ihmisillä on ollut aikaa havainnoida, mitä ympärillä tapahtuu, Sjöblom sanoo.

Toimenpidepyyntöjä on tehty esimerkiksi roskaantumisista, epämiellyttävistä hajuista ja melusta.

Sjöblom ei ole sukua Tuusulan sukunimikaimoille.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen alueella asuu noin 180 000 ihmistä Nurmijärvellä, Järvenpäässä, Keravalla, Mäntsälässä ja Tuusulassa.

Selvyyden vuoksi Leena Sjöblom toi esille jo työhakemuksessa, että hän ei ole sukua Tuusulassa vaikuttaville sukunimikaimoille.

– Sitä on kunnassakin moni pohtinut. Sjöblom taitaa olla yllättävän yleinen nimi, hän sanoo.

Ympäristökeskuksen alueella on vireillä useita hankkeita.

Esimerkiksi Keski-Uudenmaan järvien valumapäästöjä pyritään hillitsemään jatkossakin kunnostustöillä.

– Olemme hakeneet tänäkin vuonna Tuusulanjärven kunnostamiseen harkinnanvaraista valtionavustusta. Esimerkiksi Seittelin kosteikko ei toimi toivotulla tavalla. Mäntsälässä ajankohtaista on Isojärven ja Kilpijärven tilan kohentaminen, Sjöblom mainitsee.

– Toivon, että voimme olla kuntien kumppanina ja tukena hankehauissa ja -suunnitelmissa. Veronmaksajien rahat eivät tule ainakaan lisääntymään, ja valtion avustuksilla ja EU-rahoilla voisi saada paljon aikaan. Tästä esimerkkinä ovat juuri nuo Tuusulanjärven kunnostustoimet, joihin saadaan joka vuosi rahaa valtiolta.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen uusi johtaja toivoo tiiviimpää yhteistyötä kuntien kanssa myös kaavoituskysymyksissä. Siitä hyötyisivät ympäristö, talous ja asukkaat.

– Liito-oravalle sopiva ympäristö sopii myös ihmisille, Sjöblom tähdentää.

Keski-Uudellamaalla yhdistetään ympäristökeskuksen eläinlääkinnän vastaanotot saman katon alle.

– Keskitämme eläinlääkärin vastaanoton Hyrylään Nurmijärveltä ja Järvenpäästä. Asia on ajankohtaista näillä näkymin ensi vuoden puolella, kun joudumme luopumaan Hyrylässä nykyisistä tiloista.

Ympäristöterveyden toimintojen siirtymisestä valtiolle keskusteltiin koko edellisen hallituskauden sote-uudistusprosessin ajan.

– On mahdollista, että asia tulee ajankohtaiseksi vuonna 2026 ja puolet toiminnoistamme siirretään valtiolle. Se tulee olemaan toiminnassamme iso muutos.

Leena Sjöblom kaavailee, että ympäristökeskuksen tekemää työtä valotetaan jatkossa sosiaalisessa mediassa. Tavallinen kansalainen hyötyy tietämättään arjessa ympäristökeskuksen ammattilaisten tekemästä työstä.

– Terveysvalvonta pitää muun muassa huolen, että kaupoissa on korona-aikana tarjolla käsidesiä ja mahdollisuus säilyttää riittävät turvavälit. Valvomme myös uima- ja juomavesien laatua, sisäilman laatua, noutopöytien hygieenisyyttä sekä kauppojen kylmäaltaiden lämpötiloja.

Fakta

Retkeilevä virkamies

51-vuotias Leena Sjöblom asuu Helsingin Käpylässä.

Opiskeli 1980-luvun lopulla Järvenpäässä Maatalousnormaalikoululla viljelijän perustutkinnon.

Opiskellut Helsingin yliopistossa suunnittelumaantiedettä, ympäristötieteitä, viestintää ja johtamista.

Oli aiemmin Espoon kaupungin johtava ympäristöasiantuntija.

Vapaa-ajalla ulkoilee perheen ja koiran kanssa, mökkeilee, sienestää, veneilee ja tekee yöretkiä.

Edellinen johtaja Risto Mansikkamäki jäi eläkkeelle. Virka kiinnosti 21 hakijaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut