Linnamäen asukkaat saivat tarpeekseen melusta

Saaste: Mäntsälän kirkonkylää piinaa moottoritien jatkuva ujellus. Lisämausteen sille antavat oikorata, Vanha Lahdentie, viritetyt mopot ja liikkuvat soittorasiat.

Linnamäen asuinalueen kyljestä kulkevat sekä 140-tie että moottoritie, joka on kuvassa näkyvän rekka-auton kohdilla. Asukkaat haluavat alueelle melumittauksia sekä moottoritien reunaan meluaidan. Pasi Huuhtanen

Pasi Huuhtanen

Linnamäki on kuvissa rauhallinen paikka. Lähes 90 omakotitaloa, mukava sijainti lähellä kirkonkylää, luonto ja hiihtoladut vieressä.

Kuva muuttuu, kun siihen lisätään ääni. Läheisen moottoritien jylinä kuuluu taukoamatta. Pihalla kuulee toisen puheen, ellei kohdalle satu todellinen melupiikki. Rauhallisuudesta puhuminen hukkuu kuitenkin meluun.

Linnamäkeläiset ovat kyllästynet meteliin. Asukasyhdistys on kirjelmöinyt melusta Uudenmaan ely-keskukseen, Ratahallintokeskukseen ja wkuntaan.

Linnamäen aluetta alettiin rakentaa 80-luvun lopussa. Mirkku Koskenkanto perheineen olivat ensimmäiset asukkaat uudella alueella.

– Muutimme tänne joulukuussa 1989. Siihen aikaan äänimaisema oli aivan toisenlainen.

Koskenkanto muistuttaa, että vaikka kaikki Lahden ja Helsingin tieliikenne kulki silloin vieläkin lähempää Linnamäkeä, niin vauhdit olivat toisenlaiset.

–  Tässä ajettiin hiljaa. Liikennettä oli kyllä hirveästi.

Moottoriliikennetien tulo 90-luvun alussa helpotti tilannetta huomattavasti, asukkaat muistelevat. Mutta moottoritien myötä liikenteen vauhti ja liikennemäärät ovat kasvaneet.

Teemme haastattelua keskellä Linnamäen asuntoaluetta. Meteli on tasainen jylinä. Koska olemme melko lähellä tietä, 150-200 metriä ja autot kulkevat toista sataa, äänimaisema on nopeasti ajavan, lähes taukoamattoman autojonon jyly, johon rekka-autot antavat lisäjyminää.

Linnamäen asukasyhdistys haluaa, että alueella tehdään melumittaus ja ryhdytään melusuojauksen rakentamiseen.

– Meluvallia tuskin saadaan rakennettua enää. Vaihtoehtona on meluaita, Matti Virpiaro sanoo.

Meluaita olisi saatava moottoritien varteen. Vaikka meteliä tulee Vanhasta Lahdentiestäkin, se on paljon pienempää kuin moottoritieltä kantautuva.

Kun Linnamäen teollisuusalue alkoi aikoinaan nousta, asukkaat toivoivat, että moottoritien ja asuinalueen väliin nousevat rakennukset estävät melua. Niin ei käynyt.

– Kaikki rakennukset olivat niin matalia ja niitä oli harvakseltaan. Siellä on vielä sellaiset piha-aluesuunnitelmat, etteivät ne tule täyteen milloinkaan, Virpiaro sanoo.

Virpiaro on huomannut, että Vanhalla Lahdentiellä on tapahtunut muutos.

– Se oli aikoinaan kohtuullisen hiljainen. Rekkaliikenne sillä on kuitenkin lisääntynyt huomattavasti.

Hänellä on ehdotus.

– Toivomme, että Tuuliruusun liittymä tulisi pikaisesti. Se estäisi paljolti melua, joka tulee vwwanhalta tieltä, Virpiaro sanoo.

Mäntsälän kunta on toivonut moottoritielle uutta liittymää Tuuliruusun kohdalle, mutta Ely-keskus ei ole tähän saakka lämmennyt ajatukselle. Esimerkiksi rekkaliikenteen ei tarvitsisi koukata Mäntsälän kirkonkylän kautta päästäkseen moottoritieltä Vanhalle Lahdentielle ja päinvastoin.

Melu on kirkonkylän ongelma

Linnamäki ei ole yksin melusaasteen kanssa. Se on ongelma suuressa osassa kirkonkylää moottoritien ja Vanhan Lahdentien lähettyvillä.

Ongelma on pahin vanhemmilla asuinalueilla. Niiden rakentamisaikaan melumääräykset eivät olleet nykytasolla,

Lisäksi 80-luvun alueilla ei osattu ottaa täysimääräisesti huomioon 1990-luvun lopulla valmistunutta moottoritietä tai vuonna 2006 valmistunutta oikorataa.

Kommentoi

Palvelut