Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suoraa palautetta – "Tämä on juuri sen kaltaista digitalisaatiota mitä Suomi kaipaa"

Hankinnat: Kunnan hankkima uusi palautejärjestelmä vie palautteen välittömästi ja suoraan oikeaan paikkaan

Pian palautteen antaminen kunnan tekniselle toimelle, tai esimerkiksi liian täyteen ahdatun roska-astian tyhjentämisen tilaaminen on helppoa, sillä Mäntsälän kunta on tilannut kuntaan uuden palautejärjestelmän, joka on käyttäjälle erittäin helppokäyttöinen.

Moni on varmasti jo huomannut mustavalkoiset koodit roska-astioiden kyljessä. Kyseessä eivät ole mainokset tai roskat, vaan kunnan uusi QR-koodilla toimiva digitaalinen palautejärjestelmä.

Koodi luetaan kännykän QR-koodien lukuominaisuudella ja koodi avaa palautteen antajalle muutamassa sekunnissa valikon, jonka kautta palautteen voi antaa vaikka yhdellä klikkauksella.

– Loppukäyttäjällä menee palautteen antamiseen vain pari sekuntia, eikä hän tarvitse mitään perustietoja, sillä se on kaikki koodissa jo itsessään, järjestelmän kunnalle tuottaneen Resonoi yhtiön toimitusjohtaja Markku Pitkänen selventää.

Käyttäjän ei tarvitse kirjoittaa osoitetta tai paikkatietoja, sillä kaikki se on valmiina koodissa. Koodin lukemalla voi esimerkiksi ilmoittaa, jos leikkipuiston keinu on rikki, jäteastia täynnä tai jos uimarannalla on jotain ongelmaa.

– Tässähän on hyvä se, että ei tarvitse erikseen etsiä tietyn toimialan vastaavaa henkilöä, vaan palaute menee suoraan ja välittömästi oikeaan paikkaan, Pitkänen lisää.

Kuntatekniikan päällikkö Jyrki Mäklin kertookin, että asia on ollut välillä pieni ongelma, kun palautetta on tullut vääriin paikkoihin, ja nyt onkin hyvä, kun palaute tulee suoraan oikeaan paikkaan.

– Tämä on juuri sen kaltaista digitalisaatiota mitä Suomi kaipaa – helppoa, edistyksellistä ja vuorovaikutuksellista, Mäklin pohtii..

Uusi palautejärjestelmä otetaan aluksi käyttöön leikkipuistoissa, liikuntapaikoissa, uimarannoilla, ulkoilualueilla, jäteastioissa ja koirankakkapussitelineissä. Myöhemmin käyttöä voidaan laajentaa esimerkiksi kiinteistöpuolelle.

Resonoi on aiemmin tehnyt QR-koodilla toimivia palautejärjestelmiä esimerkiksi siivousalan ja kiinteistöhuollon tarpeisiin, mutta Mäntsälä on nyt ensimmäisten kuntien joukossa, joka ottaa järjestelmän kunnan teknisten palvelujen käyttöön.

Investointi ei ylittänyt julkisen hankinnan rajaa ja järjestelmä on pitkällä aikavälillä hyvin kustannustehokas:

– Investointina tämä on erittäin kustannustehokas ratkaisu, ja meillä nyt on rajattomasti mahdollisuuksia lisätä tarroja ja miettiä niille uusia kohteita. Tarroja on nyt kiinnitelty maaliskuun alusta lähtien ja tarrat ovat heti toiminnassa, myös joitain yksittäisiä palautteita on jo tullut, Mäklin kertoo.