Kotokartanon asukas Kyllikki istuu nojatuolissa ja liikkuu maailmalla

Hyvinvointi: Tekniikka lisääntyy ikääntyneiden hoidossa kodeissa ja hoivayksiköissä. Ranneke tuo turvaa ja seuraa terveyttä.

Kotokartanon asukas Kyllikki Saastamoinen laittaa virtuaalilasit päähänsä ja lähtee matkalle.

Tällä kerralla hän liikkuu virtuaalisesti Hollannissa Amsterdamin kaduilla.

Nojatuolissa istuen olisi mahdollista päästä myös hiihtoretkelle tai keskelle kesäistä luontoa.

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymässä kehitetään digipalveluja, jotka ovat apuna hoitotyössä tai piristävät arkea.

– Mietimme, minkälaisia elämyksiä voimme tarjota hoivakodin asukkaalle, joka on aiemmin nauttinut hiihtämisestä. Virtuaalilasien kanssa on mahdollista kokea, miltä luonnossa liikkuminen tuntuu, Kotokartanon hoitotyön esimies Tuula Julkunen kertoo.

Virtuaalitodellisuus on tietokoneella luotu kolmiulotteinen keinotekoinen maailma, jota katsotaan virtuaalilasien avulla.

Liikkuva, 360 asteen kuva tuntuu aidolta ja voi jäljitellä todellista ympäristöä tai luoda kuvitteellisen tilan.

– Virtuaalilasien käyttö on aina vapaaehtoista ja vaatii totuttelua, sillä käyttäjää ympäröivä virtuaalimaailma on hyvin todellinen. Osa asukkaista pitää virtuaalilasien käyttämisestä, osa taas ei halua käyttää laseja, Julkunen kertoo.

Hoitaja on virtuaalilasien käyttäjän seurassa koko käytön ajan. Yleensä tuokiot kestävät noin 10-15 minuuttia.

– Tavoitteena on tarjota mahdollisuus virtuaalilasien käyttöön kaikille Keusoten omissa ympärivuorokautisissa hoivakodeissa asuville ikäihmisille, kertoo ICT-kehittämispäällikkö Benita Kapp.

Digipalveluja kehitetään Keusotessa aktiivisesti.

– Lähitulevaisuudessa kotihoidossa ja ympärivuorokautisessa hoidossa voi olla apuna enemmänkin robotiikkaa ja älysensoreita avustavissa toiminnoissa. Robotiikkaa ovat esimerkiksi lääke-, siivous-, kuljetus- ja hyvinvointirobotit.

– Älysensoreita voidaan käyttää ulko- ja jääkaapin ovissa, matoissa ja kengissä. Turva- ja hyvinvointirannekkeilla luodaan turvaa ja asiakkaan suostumuksella voidaan seurata aktiivisuutta ja terveyttä, Kapp kertoo.

Ympärivuorokautisissa palveluissa käytetään turvateknologiaa. Esimerkiksi Nurmijärvellä hoivakoti Nurmilinnussa on käytössä Elsi-älylattia, joka paikantaa liikkeen ja ihmiskehon aseman suhteessa heidän asentoihin.

Keusotessa yksilöllistä hyvinvointia lisätään tablettitietokoneilla, joista asiakkaat voivat seurata muun muassa jumalanpalveluksia. Käytössä on myös Sävelsirkku-palvelu, jossa on musiikkia, selkouutisia, runoja ja muisteluohjelmia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut