Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Opiskelija, muistitko tämän tärkeän maksun? Laiminlyötynä se voi päätyä vaikka ulosottoon

Opiskelijan maksamaton terveydenhoitomaksu voidaan napata viivästymismaksun kera opintorahasta.

Kela lähetti helmikuun lopussa maksumuistutuksen opiskelijoille, jotka eivät olleet maksaneet terveydenhoitomaksua ajoissa. Eräpäivä oli tammikuun lopussa niille opiskelijoille, jotka olivat siihen mennessä ilmoittautuneet kevätlukukaudelle 2021 läsnä olevaksi.

Tämän vuoden tammikuusta alkaen Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluihin oikeutetut ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle itse.

Korkeakouluopiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle ensimmäisen kerran kevätlukukaudelta 2021.

Jos opintorahaa saava opiskelija ei ole maksanut terveydenhoitomaksua maksumuistutuksen jälkeenkään, Kela voi kuitata eli vähentää terveydenhoitomaksun ja viivästymismaksun opintorahasta. Tähän ei tarvita opiskelijan suostumusta. Kela kuittaa maksut huhtikuun opintorahasta.

Terveydenhoitomaksu on 35,80 euroa lukukaudessa, ja viivästymismaksu on 5 euroa. Jos terveydenhoitomaksu ja viivästymismaksu kuitataan opintorahasta, opiskelija saa opintorahaa 40,80 euroa vähemmän.

Maksu voidaan kuitata opiskelijan pyynnöstä myös muusta Kelan maksamasta etuudesta.

Kuittaaminen ei ole kaikissa tilanteissa mahdollista, joten opiskelijan kannattaa tarkastaa, onko Kela kuittaamassa terveydenhoitomaksun opintorahasta.

Jos opiskelija ei maksa maksua eikä sitä saada kuitattua opintorahasta, terveydenhoitomaksu siirretään lain perusteella ulosottoon.

Syksyllä maksettu ylioppilaskunnan jäsenmaksu ei sisältänyt tämän vuoden kevätlukukauden terveydenhoitomaksua, Kela muistuttaa.

Kenen siten pitää maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu? Maksuvelvollisuus määräytyy suoritettavan tutkinnon ja läsnäoloilmoituksen perusteella. Mitkään muut asiat eivät vaikuta maksuvelvollisuuteen.

Kela tähdentää, että maksusta ei saa vapautusta vaikka käyttäisi YTHS:n palvelujen sijaan työterveydenhuollon palveluja tai ei saisi opintotukea.