Yrittäjyysluokka huipentui Uskalla Yrittää -kilpailun semifinaaliin

Nuori yrittäjyys: Huhtikuussa pidettävään valtakunnalliseen finaaliin pääsi Riihenmäen yhtenäiskoulun 9F-luokalta viisi yritystä

Wilma Ihalaisen (vas.) ja Aniela Sihvolan yritys entisöi vanhoja koulun puisia tarjottimia uuteen uskoon. Jesse Helminen

Jesse Helminen

Riihenmäen yhtenäiskoulun 9F-luokan oppilaat valmistautuivat ja hioivat kolmen vuoden ajan liikeideoitaan valmistautuessaan Uskalla Yrittää -kilpailun semifinaalia varten. Kilpailusta tuli myös paikallista menestystä, kun Riihenmäen koulu voitti kaikki perusasteen palkinnot ja finaaliin pääsi viisi yritystä.

Uskalla Yrittää on Suomen merkittävin nuorten yrittäjyyskilpailu, johon kuuluu yhdeksän eri puolilla Suomea järjestettävää alueellista semifinaalia. Kilpailu huipentuu Helsingissä 21.–22.4.2021 Suomen finaaliin.

Yrittäjyysluokka eroaa muista koululuokista siten, että kahden valinnaisaineen sijasta oppilaat valitsevat vain yhden, kun toinen valinnaisaine on yrittämiseen liittyvää erityisopettamista.

Opettamiseen kuuluu omien vahvuuksien kehittämistä, ryhmätyötaitoa ja vastuunottoon kannustavia työtapoja. Ensimmäisen vuoden aikana tulevat tutuksi myös kokousjärjestelyt ja erilaiset tietotekniikan perustaidot.

Toisena vuonna kehitetään omia yritysideoita ja käydään niin sanotussa "kielisuihkussa", jonka aikana opetellaan intensiivisesti neljää eri kieltä, jotka ovat saksa, venäjä, italia ja viro.

Yhdeksännellä luokalla osallistutaan Nuori yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan, jonka aikana jokainen tiimi perustaa oikean yrityksen.

Kyllä minä ainakin olen miettinyt, että olisi kiva olla tulevaisuudessa yrittäjä.

Wilma Ihalainen

Tiimit hoitavat perustamisen, tuotteiden valmistamisen, myymisen, markkinoinnin ja muun yrityksen pyörittämiseen liittyvän toiminnan kokonaan itse.

Yksi kilpailuun osallistuvista yrityksistä on Wilma Ihalaisen ja Aniela Sihvolan Tarjotar Ny, jonka liikeideana on entisöidä kouluruokaloiden vanhoja puisia tarjottimia.

Tarjottimet on saatu Teuvan aikuiskoulutuskeskukselta, kun koulu siirtyi ruokalassa muovisiin tarjottimiin. Nuorten yritys hioi ja maalautti tarjottimet alihankintana Ihalaisen isovanhemman kautta maksaen työstä korvauksen.

Tämän jälkeen tarjottimet numeroitiin ja niihin lisättiin yhteistyössä paikallisen yrityksen kanssa nuorten yrittäjien logo. Todellista uniikkia designia siis.

Liikeidea alkaa kantaa, sillä tarjottimia on saatu myyntiin jo Kaunismäen K-markettiin.

Ihalaisen ja Sihvolan lisäksi koko yrittäjyysluokka osallistui Uskalla Yrittää -kilpailun semifinaaliin. Mukana oli esimerkiksi sellaisia yrityksiä, kuin Hoitohelinät Ny, joka tarjoaa kiireellisille vanhemmille apua esimerkiksi lasten saattamisessa kouluun tai koulusta kotiin, sekä Karvaturrit Ny, joka tarjoaa lähes samanlaista palvelua, mutta eläimille.

Mainosparkki Ny tarjosi Mäntsälässä mainospaikkoja eri yrityksille esimerkiksi parkkihallista.

Ei voi kuin ihailla nuorten mielikuvitusta ja bisnesvainua. Millaiselta oman yrityksen suunnitteleminen ja yrittäjyysluokalla opiskelu on tuntunut?

– Olemme tykänneet ja me molemmat valittiin yrittäjyysluokka siksi, että halusimme hieman normaalista poikkeavan kouluvuoden.

– Tässä on oppinut erilaisia taitoja kuten ryhmätyötä ja projektien tekemistä, kertovat Ihalainen ja Sihvola yhteen ääneen.

Yrittäjyys on myös molemmilla mielessä tulevaisuudessa:

– Kyllä minä ainakin olen miettinyt, että olisi kiva olla tulevaisuudessa yrittäjä, kertoo Ihalainen.

Huhtikuiseen finaaliin pääsivät Mäntsälästä:

– Paras NY-yritys, perusaste: Hoitohelinät NY

– Paras liikeidea, perusaste: A.R.V.I.N matkanjohtaja- ja PR-palvelut NY

– Paras tuote, perusaste: PehmoParatiisi NY

– Paras palvelu, perusaste: Karvaturrit Ny

– Paras yhteiskunnallinen yritys: Tarjotar NY

Yrittäjyysluokka

Riihenmäen koulussa on vuodesta 2008 alkaen toiminut yrittäjyysluokka.

Kuudennen luokan syksyllä järjestetään haku yrittäjyysluokalle, ja joka vuosi luokalle valitaan 21 oppilasta pääsykokeella.

Yrittäjyysluokan toiminnassa korostetaan toiminnallisia, tutkivia ja omaan vastuunottoon kannustavia työtapoja.

Tämä toteutuu erilaisten projektien kautta. Jokainen luokka jakaantuu tiimeihin, joissa työskennellään.

Yläkoulun aikana yrittäjyyttä opiskellaan yhteensä 9 kurssia.

Yhdeksännellä luokalla osallistutaan Nuori yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan, jonka aikana jokainen tiimi perustaa oikean yrityksen.

Tiimit hoitavat perustamisen, tuotteiden valmistamisen, myymisen, markkinoinnin ja muun yrityksen pyörittämiseen liittyvän toiminnan kokonaan itse. Vuoden päätteeksi yritys lopetetaan.

Kommentoi

Palvelut