Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kulttuuri on kovilla – Kulttuurimeijeri sulki ovensa

Kulttuuri: Mäntsälän kunta joutuu perumaan kevään kulttuuritapahtumat – kulttuuriviikko siirtyy lokakuulle, keväällä ehkä pop up -tapahtumia.

Maaliskuusta maaliskuuhun on nyt jatkunut koronan aiheuttamat poikkeusolot, peruutukset ja soveltamiset kulttuurialalla. Valitettavasti sama kaava jatkuu vielä tulevana keväänä, mutta jos syksyllä näyttäisi jo paremmalta.

Vuosi sitten maaliskuun alussa Kulttuurimeijerillä pyöri vielä teatteriesitys ”Naisten sauna”, mutta perjantaina 13. päivä uudet ohjeistukset pakottivat Kulttuurimeijerinkin sulkeman tilansa.

Sama kohtalo on nyt taas edessä ja tilat hiljenevät kevääksi.

Tämä tarkoittaa sitä, että huhtikuulle suunniteltu kulttuuriviikko joudutaan siirtämään lokakuulle viikolle 40. Huonomminkin olisi voinut mennä, sillä viime vuonna tapahtuma peruttiin kokonaan. Nyt viikon ohjelma voitiin siirtää sellaisenaan tulevaisuuteen.

– Siellä on ohjelmaa jo sovittuna teatterin puolelta, Mäntsälän liven konserttia, lasten kulttuuripäivä ja etenkin nyt korona-aikaan sopiva näytelmä ”Illallinen yhdelle”, Mäntsälän kulttuurisihteeri Tarja Kuusela kertoo.

Tilanne kuitenkin elää ja Kuuselan sanoin pettymyksiin täytyy tottua, mutta jotain pyritään silti aina järjestämään henkilörajoitukset ja turvallisuus edellä:

– Keväällä jos tilanne sallii, niin 20 hengen yleisölle voidaan tehdä jo joitain pop up -tapahtumia, kuten musiikkia ja runoja.

Tilaisuuksien mainostaminen on silti vaikeaa, kun tulevaa on välillä vaikea ennakoida. Esimerkiksi jo muutamaan otteeseen siirretty Mäntsälän Teatterin Ranta-näytelmä on jouduttu taas siirtämään toukokuulta syksyyn.

Paavo Westerbergin kirjoittama näytelmä piti alun perin esittää jo toukokuussa 2020.

Koko Mäntsälän kulttuuritarjonta ei ole onneksi vain kunnan käsissä. Kulttuuriavustusten haku on päättynyt ja Kuusela ryhtyy perkaamaan avustuksia tulevien viikkojen aikana.

Viime vuonna kaikki avustukset jaettiin ja tänäkin vuonna avustuksia jaetaan tavalliseen tapaan:

– Katsottiin, että oli suunnitelma ja toteuma, eikä keneltäkään peritty rahoja takaisin.

Rahaa jaetaan eri toimijoille yhteensä 20 000 euroa. Avustuksella turvataan esimerkiksi teatterien perustoiminnan pyörittäminen.

Tilat ovat kiinni, joten pitäisikö kunnankin tehdä enemmän kulttuuritapahtumia suoratoiston välityksellä?

– Suoratoisto maksaa aina erikseen, eikä meillä ole kunnalla omaa kalustoa suoratoiston järjestämiseen, mutta jos vuoden lopussa on rahaa vielä käyttämättä, niin sitten tietenkin se käytetään, Kuusela arvioi.

Kuusela kuitenkin huomauttaa, että ei kaikkea kulttuuria voi rakentaa pelkästään suoratoiston varaan, sillä se jättää ulkopuolelle kaiken sosiaalisen kanssakäymisen, joka kulttuuriin liittyy.

Mäntsälän kunnan vuoden 2021 kulttuuriteema on ”kuvia ja kohtaamisia” ja Kuusela miettiikin, että tämän ympärille voisi rakentaa esimerkiksi taidenäyttelyitä, jolloin paikalle ei tulisi kerralla suurta väkimäärää, vaan teoksia voisi tutkia omassa rauhassa.

Haaveena olisi myös elokuviin liittyvät teemaillat tai jopa pienimuotoinen elokuvafestivaali, mutta nämä ovat varmasti mahdollista toteuttaa vasta kun yleisöä voi turvallisesti ottaa mukaan tapahtumiin.

– 40 hengelle voi järjestää jo joitain bändi-iltoja, 20 hengelle pop up -tapahtumia, mutta kymmenelle ei ole kyllä mitään järkeä tehdä mitään, harmittelee Kuusela.