Veripalvelu tekee kaikkensa, jotta ihmiset eivät jättäisi koronaviruksen pelossa verenluovutusta väliin. Viimeisin ohje koskee maskeja: tämän viikon maanantaista alkaen kaikkien luovuttajien pitää luovutuspaikkojen sisätiloissa käyttää kirurgista suunenäsuojusta. Muut maskit eivät kelpaa.
– Suojuksen saa Veripalvelulta ilmoittautumisen yhteydessä, Tuuli Vuori Veripalvelun viestinnästä kertoo.
Ohje koskee myös henkilökuntaa.
– Kirurginen suunenäsuojus tarjoaa paremman suojan kuin luovuttajan mahdollinen oma kangasmaski tai kertakäyttöinen niin sanottu kansalaismaski.
Koronan takia verenluovutukseen pitää myös ilmoittautua etukäteen päinvastoin kuin ennen koronaa, eikä paikalle kannata tulla kovin paljon ennen omaa aikaa.
– Ajanvarauksella varmistetaan, että samaan aikaan luovutustilassa olevien ihmisten määrä on hallinnassa ja kahden metrin turvavälit luovutustilanteessa toteuttavissa. Jos joku tulee paikalle ilman ajanvarausta, hänetkin saatetaan ottaa vastaan, mutta vain, jos luovutuspaikalla on tilaa.
Verenluovuttajia tarvitaan tasaisesti kaikkina arkipäivinä.
Punaisen Ristin Veripalvelu.
Jokainen luovuttaja ohjataan käsien pesuun tai desinfiointiin useampaan otteeseen: tullessa, välipalatarjoilun yhteydessä ja pois lähtiessä.
– Ja heti saapuessa varmistetaan, ettei luovuttajalla ole flunssaoireita. Se estää verenluovutuksen samoin kuin nyt pandemia-aikana oireinen allerginen nuhakin.
Vaikka itse verenluovutus kestää vain kymmenisen minuuttia, käyntiin on kokonaisuudessaan hyvä varata puoli tuntia aikaa; ensimmäistä kertaa luovuttavien vieläkin enemmän. Verta otetaan kyynärtaipeen laskimosta noin puoli litraa. Veripussi täyttyy 5–10 minuutissa.
– Jokaisen luovutuksen alussa otetaan myös verinäytteitä, joista tehdään veriryhmä- ja virustutkimukset, mikä ei vaadi erillistä pistoa.
Verenluovutuksen jälkeen hoitaja sitoo pistokohdan tai laittaa siihen painelaastarin.
Koska ihmiset liikkuvat koronan takia vähemmän ja välttävät kontakteja, Veripalvelussakaan ei pandemian alkumetreillä tiedetty, miten luovutusten käy; romahtaako luovuttajien määrä ja tuleeko verestä pulaa. Nyt se tiedetään.
– Luovuttajat ovat lähteneet liikkeelle hyvin – jopa yllättävän hyvin – koko pandemian ajan, Vuori kiittää.
Koska luovuttajia on ollut riittävästi, luovutettu veri on riittänyt sairaaloiden tarpeeseen.