"Uutisista hyvää iltaa" – Keuda on yksi suurimmista media-alan peruskoulutusta antavista oppilaitoksista Suomessa

Mediaopetus sai ajanmukaisen studion Keudassa.

Juha Vanhanen (vas.) opettaa videotyöskentelyä Järvenpään remontoiduissa tiloissa. Pyry Kolehmainen on vaihtamassa sosiaalialan media-alaan. Sauvo Jylhä

Anne Kanerva

Ylen puoli yhdeksän uutislähetys voisi piakkoin tekniikan puolesta hoitua Järvenpäässä Keudan Wärtsilänkadun tiloissa.

Lähiviikkoina saadaan päätökseen iso remontti, jolloin media-alan opiskelijat saavat käyttöönsä ajanmukaiset tilat ja monikameratekniikan.

– Meillä on täällä esimerkiksi kelluva, äänieristetty koppi podcasteja varten, valokuvausstudio sekä sataneliöinen, viisi metriä korkea kuvausstudio, opettaja Antti Meriläinen kertoo.

Mittava remontti liittyy siihen, että Keuda keskitti mediaopetuksen Pasilan toimipisteestä Järvenpäähän uudistettuihin tiloihin. Pasilasta siirtyi Järvenpäähän 220 opiskelijaa.

Keuda ryhtyi antamaan mediaopetusta Helsingissä reilut 10 vuotta sitten, kun aikuiskoulutusta tarjonnut Adulta meni konkurssiin.

Adulta Oy oli Järvenpään, Tuusulan, Keravan ja Mäntsälän omistama aikuiskoulutuskeskus, jolla oli studiotilat Helsingin lisäksi Tuusulan Paijalassa.

Yritykset arvostavat moni- osaajia, jotka tuottavat myös sisältöä.

Keudan Pasilan toimipiste toimi Ylen radio- ja tv-instituutin entisissä toimistotiloissa, jotka olivat epäkäytännölliset kuvaustarkoituksiin.

Media-alan tilojen remontointi maksoi Keudalle 480 000 euroa. Hinta ei sisällä studiotilaa, joka rakennettiin jo vuonna 2004.

Keuda on yksi suurimmista media-alan peruskoulutusta antavista oppilaitoksista Suomessa.

– Järvenpään yksikön lisäksi Keravalla toimii Keudan perustama tuotantoyhtiön tavoin toimiva Sun Media -oppimisympäristö. Se tekee yrityksille ja yhteisöille tilaustöinä striimauksia, videokuvauksia ja kuvauksia, Meriläinen kertoo.

Keravan Keskikadulla alkaa keväällä myös esitys- ja teatteritekniikan opetus.

– Esitys- ja teatteritekniikan alalla toimii ammattilaisia, joilta puuttuu pätevyys. Ammattitutkinnon voi suorittaa monimuoto-opetuksena noin 1,5 vuodessa Keravalla.

Media-alan perustutkinnon ja ammattitutkinnon jälkeen on mahdollista jatko-opiskella alaa ammattikorkeakouluissa ja Aalto-yliopistossa.

Media-alaa opiskelee Järvenpäässä ja Keravalla tällä hetkellä reilut 300 nuorta ja aikuista.

Nuorimmat opiskelijat ovat hakeutuneet koulutukseen yhteishaun kautta. Aikuisopiskelijat tulevat sisälle jatkuvan haun kautta monimuoto-opiskelijoiksi.

Mediapalvelujen toteuttajat ovat perinteisesti sijoittuneet mainostoimistoihin, printtiin, graafiselle alalle sekä televisio-, elokuva- ja radiotuotantoon.

Korona on lisännyt yritysten markkinointia sosiaalisessa mediassa.

– Some ja digi työllistävät media-alan ammattilaisia vuosi vuodelta enemmän. Yritykset käyttävät markkinoinnissa aiempaa enemmän striimauksia ja videomateriaalia. Yrityksissä on huomattu, että muutaman minuutin laadukas videokin vaatii osaamista. Video on järkevää tilata alihankkijalta, Meriläinen sanoo.

Yritykset arvostavat moniosaajia, jotka pystyvät tuottamaan kuvaamisen lisäksi myös sisältöä.

Helsinkiläinen Pyry Kolehmainen ja vantaalainen Laura Jokisalo aloittivat alan monimuoto-opinnot viime syksynä.

Kahden vuoden opintojen jälkeen he ovat suorittaneet media-alan perustutkinnon.

Molemmat ovat alanvaihtajia. Kolehmainen on ollut aiemmin sosiaali- ja Jokisalo terveysalalla.

– Liikaa töitä ja liian vähän resursseja. Siinä syy, miksi hakeuduin opiskelemaan uutta alaa, Kolehmainen perustelee.

Opintojen aikana he tutustuvat muun muassa valokuvaukseen, videokuvaukseen, valaistukseen, äänitykseen, striimaukseen, ohjelmistoihin ja editointiin.

Media-ala on perinteisesti pätkätyöllistäjä. Tiedossa on, että media-ala työllistää etupäässä itsenäisiä ammatinharjoittajia.

– Siksi on hyvä, että takataskussa on toinenkin ammatti, 27-vuotias Pyry Kolehmainen huomauttaa.

Monimuodossa opiskellaan kaksi–kolme päivää viikossa opettajan johdolla ja muuten itsenäisesti.

Keuda järjestää myös kaikille avointa media-alan koulutusta.

Alkamassa on muun muassa koulutus videostriimauksen perusteista. Yrittäjille tarjotaan valmiuksia verkko- ja somenäkyvyyden parantamiseen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut