Ensi yönä kannattaa tähyillä taivaalle, sillä etelässäkin voi näkyä revontulia.
Ilmatieteen laitoksen avaruussääennusteen mukaan mahdollisuus nähdä revontulia eteläisessä ja keskisessä Suomessa on "kohtalainen".
Tulkintaohjeen mukaan kohtalainen tarkoittaa, että "revontulten todennäköisyys on selvästi suurempi kuin pitkän ajan tilastollinen keskiarvo havaintopaikalla". Revontulien todennäköisyys ilmoitetaan ennusteessa neliportaisella asteikolla: pieni–pienehkö–kohtalainen–suuri.
Ilmatieteen laitoksen mukaan revontulten näkyminen on tilastollisesti todennäköisintä keskiyöllä ja pari tuntia sen molemmin puolin.
Revontulien näkymiseen on ensi yönä hyvät mahdollisuudet, sillä sääennusteen mukaan taivaalla ei pitäisi olla pilviä heikentämässä näkyvyyttä.
– Keskiviikon vastaisena yönä etelässäkin pitäisi olla kauttaaltaan selkeää, sanoo Forecan meteorologi Markus Mäntykannas Forecan maanantaina julkaistussa blogissa.
Kevättalvi on Forecan mukaan hyvää vuodenaikaa revontulien bongaukseen, sillä kevätpäiväntasaus lähestyy.
– Tilastollisesti revontulia näkyy helpommin lähempänä syyspäivän- ja kevätpäiväntasausta, kun aurinko paistaa kohtisuoraan päiväntasaajalle, Markus Mäntykannas kertoo.
Torstain vastaisena yönä revontulien todennäköisyys laskee takaisin tasolle pienehkö eli se vastaa pitkän ajan tilastollista keskiarvoa havaintopaikalla. Pohjoisessa tämä tarkoittaa edelleen hyviä mahdollisuuksia nähdä taivaalla valon tanssahtelua, mutta etelässä ei kannata revontulten toivossa valvoa.