Kynttilälyhdyt tuikkivat Nummisten raitilla

Susanna Sihvosen ja Tuomo Hietalan maitokärry on täynnä jäälyhtyjä. Kärryyn sopi 11 lyhtyä, jotka he ovat lykänneet Nummisten keskustaan. Tavoitteena oli valaista kylätie mahdollisimman monen kynttilän voimin.

– Kyläläiset näyttävät ottaneet hienosti haasteen vastaan, sanoo Nummisten kylä ry:n puheenjohtaja Maarit Puirava.

Kymmeniä kyläläisiä on tullut hakemaan kylätoimikunnan kustantamia kynttilöitä. Pari tuntia myöhemmin kylän raitille on sytytetty satoja lyhtyjä. Kulkija tuumii, että laitettiin ihan omat katuvalot.

Sihvonen ja Hietala sanovat, että he ovat valmistaneet jäälyhtynsä kahdessa eri vaiheessa. Yhtään muoviämpäriä ei kuitenkaan rikkoutunut.

Puirava muistaa onnistuneensa rikkomaan kaksi. Tekniikka on otettu apuun: lyhdyn laki on porattu auki sähköporalla.

– Mukavaa hommaa ja on hienoa, että tällainen ilta on järjestetty. Lähdimme heti innostuneena mukaan, varsinkin nyt, kun korona rajoittaa kaikkea kokoontumista, iloitsee Sihvonen.

– Tällainen on yhteisöllinen tapahtuma, kun ilta näyttää saaneet kyläläiset mukaan.

– Keskusta saadaan hyvin valaistuksi, arvioi Puirava alkuillasta.

– Idea on saatu Huhtikylän lyhtyillasta Orimattilasta. Kun ehdotin tätä kylätoimikunnassa, kaikki kannattivat innostuneena.

Illan tultua kaunis, polveileva kylänraitti tuikkii jäälyhtyjen loistetta. Kylän yhteinen hanke on onnistunut.

Siitä kertovat myös monet kävelijät ja autoilijat, jotka ovat tulleet ihailemaan luonnonvaloa. Kelpaa malliksi erityisesti nyt, kun yhteinen tekeminen on hyvin rajoitettu.

Ämpäri vettä ja pakkasta

Jäälyhdyn teko on helppoa ja tulos palkitsee sävyillään. Muottina voi käyttää muoviämpäriä tai pienempää lyhtyä varten vaikkapa kakkuvuokaa, jonka voi jäädyttää pakastimessa.

Laita ämpäriin vettä (ei ihan täyteen, koska muovi saattaa rikkoutua veden jäätyessä). Vie ämpäri ulos pakkaseen (yli 10 astetta pakkasta).

Yön jäätymisen jälkeen ämpärin keskelle on jäänyt jäätymätön tila. Kaada ämpäri varovasti esim. lumelle, jottei lyhty rikkoudu.

Kaiverra tai poraa lyhdyn lakeen reikä. Sitten sytytetty kynttilä palamattomalle alustalle ja lyhty päälle. Mitä useampi lyhty, sitä kivempi näky.

Voit elävöittää lyhtyä laittamalla veteen ennen jäätymistä vaikkapa oksia tai kukkia.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut