Unelma ensimmäisestä työstä – kunnalla jaossa 22 kesätyöpaikkaa

Työllisyys: Nuorten kesätyöhaku on kiireisimmillään juuri nyt

Kunta haastatteli kaikki 192 hakijaa pienryhmissä kunnantalolla. Tilaisuuksissa huolehdittiin turvaväleistä ja osallistujat pitivät maskeja. Jesse Helminen

Jesse Helminen

Kesätöiden hakeminen aikaistuu vuosi vuodelta ja paikkoja ei tänäkään vuonna löydy kaikille halukkaille.

Mäntsälän kunnan työllisyyskoordinaattori muistuttaa, että kesätöitä voi saada monista eri kanavista.

Kunnan Työllisyys- ja nuorisopalvelut tekivät tänä vuonna suuren urakan, sillä he päättivät haastatella kaikki kunnan kesätöihin hakeneet.

Haastateltavia kertyi yhteensä 198 ja haastattelut tehtiin aikavälillä 9.2–8.2 iltapäivisin pienryhmissä, joissa noudatettiin koronan vuoksi tarkkoja varotoimenpiteitä.

Monelle haastateltavalle nuorelle kyseessä oli ensimmäinen työhaastattelu ja työllisyyskoordinaattori Tiina Hast kertoikin haastattelun aikana nuorille, että jännittäminen on aivan normaalia ja tämä toimii samalla hyvänä harjoitteluna tulevaa varten.

Nuorilla oli silti jännittämiseen aihettakin, sillä 198 hakijasta vain osa pääsee jatkoon haastatteluiden toiselle kierrokselle, jossa esimiehet haastattelevat sopivia ehdokkaita paikkakohtaisesti vielä erikseen.

Töitä on jaossa päiväkodeissa, kirjastossa, tilapalvelussa, siivouspalvelussa, museopalvelussa, kuntakehityksen palvelussa ja konsernipalvelussa.

Paikkoja on yhteensä jaossa 22:lle innokkaalle ja onnekkaalle kahdessa neljän viikon jaksossa ja tieto paikan saamisesta saavuttaa hakijat viimeistään huhtikuussa.

Haastattelut etenivät taustoittavista kysymyksistä omien vahvuuksien esittelemiseen. Kysymysten lomassa haastateltavat myös kysyivät hakijoiden sosiaalisen median käytöstä ja tällä kertaa positiivisessa mielessä: kesätyöntekijät pääsisivät halutessaan osallistumaan kunnan sosiaalisen median sisällön tuottamiseen.

Kännykän käytöstä yleisesti työllisyyskoordinaattori Tiina Hast muistutti, että kännykän käyttäminen työaikana tulee olemaan kiellettyä.

Ovien ulkopuolella muutama haastateltu nuori kertoo, että kyseessä oli ensimmäinen ryhmähaastattelu ja työhaastattelu ylipäätään ja jännitys oli luonnollista. Suurimmalle osalle hakijoista kyseessä oli ensimmäinen kesätyöpaikka.

Kesätöitä on tarjolla kunnan alueella laajemminkin. Eniten kesätyöpaikkoja on sosiaali- ja terveysalalla lähihoitajille ja sairaanhoitajille, mutta on joukossa nuorille sopivia ilman koulutusta vaativia töitä.

K-Citymarket vastasi ainoana Mäntsälän Uutisten kyselyyn ja kaupalta kerrottiin, että kesäksi otetaan taas noin 20 kesätyöntekijää erilaisiin tehtäviin.

Aiempi työkokemus ja koulutus ei ole tarpeen, kunhan on vain aito kiinnostus tehdä kaupan alan töitä. He ovat olleet tyytyväisiä edellisten vuosien kesätyöntekijöiden työpanokseen.

Suurista työllistäjistä myös Tokmanni hakee keskusvarastolle kesäksi kymmeniä kesätyöntekijöitä, mutta ilmoituksessa vaaditaan hakijalta 18 vuoden ikää.

Haastattelujen lopuksi Tiina Hast muistuttaa vielä hakijoita, että vaikka he eivät tulisi valituiksi kunnan kesätöihin, niin töiden hakemista ei kannata vielä lopettaa.

Useimmissa paikoissa kesätöiden hakuaika päättyy jo helmikuussa, mutta Hast muistuttaa, että kunnalta on mahdollista hakea kesätyöseteliä, jonka avulla nuori voi itse olla aktiivinen työnhaun suhteen.

Myös yritykset voivat itse suoraan hakea kesätyöseteliä.

Työhaastattelun järjestettyään työnantaja voi soittaa tai lähettää sähköpostia palvelupiste Vinkkiin ja varata Kesätyösetelin nuoren työllistämiseksi.

Kesätyöseteli

Kesätyöseteli voidaan myöntää mäntsäläläiselle v. 2001–2006 syntyneelle nuorelle.

Setelin voi hyödyntää Mäntsälässä tai muualla toimiva yritys, yhdistys tai säätiö (ei yksityistalous, perhe tai yksityishenkilö).

Yhdelle nuorelle voidaan myöntää korkeintaan 1 kesätyöseteli.

Tuki maksetaan työnantajalle työsuhteen päätyttyä maksatusta vastaan ja työllistämisaika on 1.5.–30.9.2021.

Setelin arvo on 300 euroa työsuhteelta, jossa työaika on vähintään 10 työpäivää ja palkkaa maksetaan vähintään 450 euroa.

Saadakseen kesätyösetelin nuori tuo työsopimuksen tai kopion siitä henkilökohtaisesti 1.3.–31.5.2021 välisenä aikana kunnantalon palvelupiste Vinkkiin.

Kommentoi

Palvelut