Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hus: Muuntovirus muutamassa viikossa valtavirus Uudellamaalla – Tartunnan lähde usein ravintola

Muuntoviruksen osuus Uudenmaan koronatapauksista on kasvanut nopeasti, kertoo Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

– Ihan muutamassa viikossa näyttää siltä, että brittiviruksesta on tulossa valtavirus Uudellamaalla.

Viime viikolla S-geeninegatiivisia näytteitä oli Husin tutkimista näytteistä jo 46 prosenttia. S-negatiivisista näytteistä 90 prosenttia osoittautuu muuntovirukseksi.

Muuntovirus syrjäyttää siis alkuperäistä kantaa Uudellamaalla huomattavasti nopeammin kuin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) skenaarioissa. Viime viikolla THL kertoi laskeneensa, että alkuperäinen kanta hallitsisi tartuntatilastoja vielä ainakin pari kuukautta.

THL: Muuntovirus on vallitseva kanta toukokuussa

Mäkijärvi kertoi Husin koronainfossa perjantaina iltapäivällä, että 96 prosenttia muunnoksista on brittivarianttia.

Hänen mukaansa jäljityksessä ilmenee usein, että muuntovirustartuntaan liittyy ravintola. Mäkijärvi pitikin aiheellisena Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen torstaista vaatimusta anniskelupaikkojen sulkemisesta pääkaupunkiseudulla.

THL haluaa sulkea pääkaupunkiseudun baarit kolmeksi viikoksi

THL: Uusmaalaisten ei pitäisi matkustaa talvilomalla muualle Suomeen ja ravintolat pitää ehkä sulkea – Vantaa on nyt Suomen koronapääkaupunki

– Tämänhetkisen tiedon mukaan arvioidaan, että (muuntoviruksen) tartuttavuus on noin puolitoistakertainen. Tämän lisäksi tiedetään, että vakavia sairastumisia tulee 30–40 prosenttia enemmän. Tämä heijastuu valitettavasti myös sairaalakuolleisuuteen koronapotilaisiin. Nämä ovat tutkimustuloksia Britanniassa.

– Ei se nyt ihan kaupassa ohimennessä tartu, varsinkaan jos pidetään turvavälit ja maskit, Mäkijärvi kuitenkin sanoi.

Tartuntojen määrä on Hus-alueella noussut jyrkästi. Nyt aletaan Markku Mäkijärven mukaan olla jo samoissa lukemissa kuin ennen joulua.

Nyt näyttää Mäkijärven mukaan myös siltä, että korkeammat tartuntaluvut alkavat näkyä sairaaloissa.

Husissa on testattu jo miljoona koronavirusnäytettä. Testeissä on käynyt yhteensä 585 599 ihmistä.

– Joku on käynyt jopa 6–7, kahdeksankin kertaa. Niin monta kertaa pitää käydä kuin tarvitsee. Jos on vähäisiäkin oireita, testiin pitää mennä uudestaan ja uudestaan, Mäkijärvi sanoi.

Suurin osa kolme kertaa tai useammin testissä käyneistä on 20–50-vuotiaita

Naiset käyvät testeissä miehiä ahkerammin, mutta tartuntoja todetaan molemmilla yhtä paljon. Miehillä tartunnat johtavat useammin sairaalahoitoon.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä päätti torstaina pitää pääosan koronarajoituksista entisellään, mutta kokoontumisrajoituksia pitäisi tiukentaa pääkaupunkiseudulla kuuteen henkeen. Tiukennusta on ensimmäisenä toivonut juuri Hus ja saman ehti torstaina toistaa myös THL.

Toisen asteen opiskelijoita siirtyy osittain takaisin lähiopetukseen pääkaupunkiseudulla – Kokoontumisrajoitus kuuteen

Koronanyrkki päätti, että toisen asteen opiskelijoita siirretään pääkaupunkiseudulla osittain takaisin lähiopetukseen.

– Husilla oli tässä varovaisempi terveydenhuollon näkökulmasta tuleva kanta, että etäopetusta olisi voinut jatkaa, Mäkijärvi kommentoi.

Hus on mukana koronakoordinaatioryhmässä.

THL on vedonnut uusmaalaisiin, että alueelta ei matkustettaisi ensi viikon talvilomilla muualle Suomeen. Ainakin Tampereen yliopistollinen sairaala Tays puolestaan on suositellut, että pirkanmaalaiset eivät matkustaisi Uudellemaalle, koska merkittävä osa alueen tartunnoista on täältä peräisin.

Koronatoimiin suivaantuneelta kokoomuskansanedustajalta erikoinen ulostulo: "Eroan kaupunginhallituksesta" – Näin hän selittää HU:lle

Muokattu 19.2.2021 kello 12.30: Lisätty tietoa muuntoviruksen tarttuvuudesta ja siitä, että suurin osa on brittivarianttia sekä tieto koronakoordinaatioryhmän päätöksestä ja Husin kannasta. Kello 12.41: Lisätty tieto THL:n viime viikolla esittelemistä skenaarioista. Kello 12.45: Lisätty tieto S-negatiivisten testitulosten määrästä sekä lisätty kuvakaappaukset tiedotustilaisuudesta. Kello 12.58: Tarkennettu, että Mäkijärven mukaan 96 prosenttia muunnoksista (aiemmin valtaosa) on brittivarianttia.

Virusmuunnosten määrä kasvaa nopeasti – "Leviäminen on pidemmällä kuin tiedot ovat antaneet ymmärtää"

Helsingissä tungeksitaan ravintoloihin ja asiakkaat huomauttelevat turvaväleistä – kebab-ketju:  ”He vain änkeävät sisään, sitä on vaikea hallita"