Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronakaan ei estänyt suomalaisia hakemasta halpaa olutta Virosta – Yli 40 prosenttia matkusti Viroon vain alkoholin takia

Koronatilannekaan ei estänyt viime vuonna suomalaisia matkustamasta Viroon edullisen alkoholin perässä.tuonti

Edullisen alkoholin ostaminen ei itse asiassa ole koskaan ollut yhtä merkittävä syy matkustaa etelänaapuriin kuin vuonna 2020: koronavuonna peräti 40 prosenttia matkustajista kertoi, että edullinen hintataso oli joko ainoa tai vähintään merkittävä syy matkustaa laivalla Viroon.

Tulos selviää Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n vuodesta 2014 lähtien toteutetusta haastattelututkimuksesta suomalaisten Viron-matkailusta. Sen ovat tilanneet Palvelualojen ammattiliitto PAM, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Päivittäistavarakauppa ry PTY, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ja Suomen Alkoholijuomakauppa ry SAJK.

Vaikka koronarajoitukset vähensivät suomalaisten laivamatkustusta Viroon peräti 66 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna, alkoholijuomien tuonti väheni vain 30 prosenttia.

Litramäärä matkustajaa kohti tuplaantui viime vuonna keskimäärin 32 litraan, kun luku vuotta aiemmin oli 16 litraa matkustajaa kohden.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että yhä suurempi osa matkustajista oli alkoholin suurtuojia. Yli 100 litraa tuovien osuus kasvoi haastattelututkimuksen mukaan peräti 55 prosenttia.

Suurtuojia oli noin yhdeksän prosenttia matkustajista, mutta he toivat lähes kaksi kolmasosaa (62 prosenttia) kaikista Suomeen Virosta tuoduista alkoholijuomista. Vuonna 2019 näiden suurtuojien osuus oli alle neljä prosenttia matkustajista ja heidän osuutensa tuoduista alkoholijuomista oli 40 prosenttia.

Suomalaisten suosikkituote on haastattelututkimuksen mukaan olut, jota on suomalaisten alkoholilasteista puolet. Viime vuonna olutta virtasi laivamatkailijoiden mukana Suomeen runsaat 13 miljoonaa litraa, mikä oli vain runsaan viidenneksen vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Sen sijaan siiderin ja viinin tuonti putosi viime vuonna lähes 50 prosenttia vuoden 2019 lukuun verrattuna.

Siideriä tuotiin vajaat kolme miljoonaa litraa, viiniä tai likööreitä runsaat kaksi miljoonaa litraa. Lonkeroa suomalaiset kantoivat vajaat seitsemän miljoonaa litraa, väkeviä alkoholijuomia runsaat miljoona litraa.