Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kyllähän me, kun Levannollakin" – tarkastelussa Sääksjärvi elää 2020 -kirja

Sääksjärvi elää 2020 -kirja julkaistiin joulukuun puolivälissä. Lasse Herralan toimittaman kirjan työstäminen aloitettiin elokuussa ja toimitustyö oli valmiina marraskuun alussa. Varsin nopeaa toimintaa siis.

Kirjan toimintaryhmällä ja kirjoittajalla on pitänyt kiirettä, kun on käyty läpi lukuisat lähteet ja tehty runsaasti haastatteluja. Eikä siinä kaikki, vaan asiat on laitettu sopivina paketteina ylös ja kirjaksi.

– Vitsinähän se lähti: kyllähän me Sääksjärvellä, kun Levannollakin. Päiviä, iltoja, joskus öitäkin siihen meni. Tuntien laskeminen on kuitenkin turhaa, Herrala tuumii.

Kirja on yli 300-sivuinen teos, jossa toiminnallisina kokonaisuuksina on tarkasteltu Sääksjärven historiaa ja sotaa, vanhoja työtapoja, rakennuksia, Sääksjärveä ja Isojärveä, luontoa, Jori Gustafssonin taidevalokuvia, kyläläisiä, koulua, harrastuksia, yrityksiä ja yhteisöjä.

– Toimintaryhmässä pohdittiin yhdessä aineistoa. Tietolähteinä suurimman taakan kantoivat Haarman Antti ja Uusi-Simolan Esko. Hienoista valokuvista kiitän Jori Gustafssonia. Suurin yllätys itselleni oli sääksjärveläislähtöisen puna-armeijan majuri Hjalmar Frontin elämä, Herrala muistelee.

Kirjaa selaillessa vastaan tulee monenlaista ihmeteltävää, jos ihan tuttuakin.

Nyt koronan alla kärvistelevänä kiinnitti huomiota, että sairaudet ovat runnelleet seutua aiemminkin. 1830-luvulla sääksjärveläisiä koetteli kolera, joka vei kylältä 18 ihmistä.

Vuoden 1918 tapahtumat koskettivat tietenkin Mäntsälää, mutta myös Sääksjärveä, muun muassa 7.2.1918 Sääksjärvellä taisteltiin.

Vuoden 1932 Mäntsälän ja Sääksjärven kapinat ovat esillä. Niistä nimensä ovat saaneet muun muassa pitäjän nykytori ja jopa jalkapalloseura.

Talvi- ja jatkosota veivät Sääksjärveltä 24 miestä, eli enemmän kuin kolera. Sodan jälkeen aseita kätkettiin Sääksjärvelläkin.

Kirjassa on tuotu esille myös tämän päivän ihmisiä, yrittämistä, harrastuksia ja luontoa.

Sääksjärven elämä ei varmaankaan jää tähän, vaan jatkuu vireänä ja tämän päivän kuviot ovat pian historiaa.

Sääksjärvi elää 2020 -kirjaa saa kirjan kirjoittajalta Lasse Herralalta (puhelin 040 7012 745) 35 euron hintaan.

– Kirjan valmistumisen jälkeen ensimmäinen tunne oli helpotus. Sitten tuli kaiho, tässäkö se nyt oli. Myymisessä on riittänyt puuhaa. Tärkeätä on kuitenkin, että projektilla on alku ja loppu, Herrala toteaa.