Keltasirkku oli Apusin alueella bongattavien ykkönen

Pihabongaus: Pitkäpyrstöinen sirkku havaittiin yli 200 pihalla.

Keltasirkuista ja mustarastaista (alarivi) tuli lukuisia havaintoja, samoin pikkuvarpusesta (ylh.vas.). Varpusista Apus toivoo vielä lisää paikka- ja lukumäärätietoja. Jorma Tenovuo / Lauri Rahikainen

Riitta Suomalainen

Alustavien tietojen mukaan keltasirkku nousi Keski- ja Pohjois-Uudenmaan lintuharrastajat Apusin alueella kärkeen, kun pihoilla bongattiin talvilintuja tammikuun viimeisenä viikonloppuna.

– Meidän alueellamme keltasirkku havaittiin yli 200 pihalla, Apusin Pia Hovi kertoo.

Keltasirkkujen vilkas pyrähtely piharuokinnoille selittyy sillä, että lumi peittää nyt pellot. Lintulaudalle lintu ei mielellään nouse, vaan etsii maasta kauranjyviä ja muita pieniä siemeniä. Keltasirkku pitää myös kauralyhteestä.

Kakkosena Apusin alueella oli alustavissa tuloksissa talitiainen, joka havaittiin lähes jokaiselta kisaan osallistuneelta pihalta.

– Kolmanneksi eniten havaintoja saatiin pikkuvarpusesta, jonka Apus on valinnut yhdessä varpusen kanssa vuoden 2021 linnuksi.

Runsaslukuisesta pikkuvarpusesta ei tarvitse kantaa huolta, mutta varpunen on taantunut vähiin.

– Siksi Apusin tavoitteena on saada sen esiintymispaikoista ja lukumääristä parempi käsitys, Hovi kertoo. Havainnot varpusesta voi ilmoittaa lintutietopalvelu Tiiraan osoitteeseen www.tiira.fi – ilmoita havainto.

Keltasirkkujen, talitiaisten ja pikkuvarpusten ohella Pihabongauksen runsaslukuisimpiin lajeihin lukeutuivat myös sinitiaiset.

Viime vuosien lauhat talvet ovat saaneet muun muassa mustarastaat talvehtimaan Suomessa. Apusin alueella niitä havaittiin Pihabongauksessa lähes 400 pihalla.

– Myös määrällisesti laji on yksi yleisimmistä Keski- ja Pohjois-Uudenmaan piharuokinnoilla, vaikka niiden perusruokavalioon kuuluvat marjat ovatkin olleet tänä vuonna vähissä. Mustarastaat ovat kuitenkin oppineet hyödyntämään piharuokinnan siemen- ja pähkinätarjontaa.

Muutaman edellisen vuoden Pihabongauksissa Keski- ja Pohjois-Uudellamaalla on nähty upeita petolintuja; muun muassa piekanasta ja merikotkasta on bongauksessa ansaittu pihapiste.

– Laulujoutseniakin on aiemmin nähty, mutta tänä vuonna niitä ei yllättäen havaittu yhdelläkään pihalla, vaikka vielä vuodenvaihteessa yksi parinkymmenen linnun sinnikkoparvi viihtyi Etelä-Tuusulassa.

Tämän vuoden harvinaisuudeksi voitaneen nimetä punarinta. Normaalisti se lähtee Euroopan talvehtimisalueilleen jo marraskuussa, mutta tällä kertaa niitä jäi myös Suomeen: Pihabongauksen viikonloppuna Apuksen alueella havaittiin neljä lajin edustajaa.

– Sosiaalisen median keskusteluissa pienen tirpposen pärjäämisestä on kannettu huolta, mutta niin kauan kuin se saa pihoilta ruokansa, se selviää kylmässäkin säässä, Hovi rauhoittelee.

Perinteisesti Apusin alueella aktiivisimmin Pihabongaukseen on osallistuttu Nurmijärvellä ja Tuusulassa, mutta vielä ei tiedetä, mikä yhdistyksen kuudesta kunnasta tänä vuonna nappaa kärkipaikan.

Nurmijärven ja Tuusulan lisäksi Apus toimii Keravalla, Mäntsälässä, Hyvinkäällä ja Järvenpäässä.

Kommentoi

Palvelut