Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Netin käyttö voi ajautua pakonomaiseksi yksinäisillä nuorilla – riski on erityisen suuri tietyllä ikäluokalla

Nuori voi ajautua käyttämään nettiä pakonomaisesti yksinäisyyden takia. Tuoreen tutkimuksen mukaan riski on suurimmillaan 16-vuotiailla pojilla.

Pakonomaisen käytön riski on kasvanut korona-aikana, kun nuorten yksinäisyys on lisääntynyt ja samalla netissä vietetään yhä pidempiä aikoja.

Helsingin yliopiston tutkimuksessa oli mukana 1 750 suomalaisnuorta. Heitä tutkittiin 16-, 17- ja 18-vuotiaina. Tutkimus tehtiin yhteistyössä kanadalaisen Concordia-yliopiston kanssa.

Nuorten netin käyttö on kaksiteräinen miekka. Kun nuori käyttää nettiä sopivasti, seuraukset ovat positiivisia, mutta jos käytöstä tulee pakonomaista, sillä voi olla hyvin haitallisia seurauksia.

Pakonomainen käyttö on esimerkiksi peliriippuvuutta tai somessa jatkuvaa tykkäysten seuraamista ja itsensä vertaamista muihin.

– Korona-aikana nuorten yksinäisyys on lisääntynyt voimakkaasti. Netistä haetaan yhteenkuuluvuuden tunnetta. Yksinäiset nuoret suuntaavat nettiin ja ovat riskissä addiktoitua siihen. Nettiriippuvuus voi edelleen lisätä heidän pahoinvointiaan kuten masennusta, sanoo tiedotteessa tutkimuksen vetäjä, Helsingin yliopiston kasvatustieteen professori Katariina Salmela-Aro.

Riski haitalliseen netinkäyttöön ajautumiseen oli korkeimmillaan 16-vuotiaana. Ongelmallinen käyttö oli yleisempää pojilla.

Osalla nuorista ongelma jatkuu aikuisuuteen mutta osalla lievenee, kun ikää tulee lisää.

Tutkimuksen mukaan ongelmallisen käytön väheneminen liittyy usein kehitykseen, jossa nuoren itsesäätely ja kontrolli lisääntyvät, aivot muokkautuvat ja koulutukseen liittyvät kehitystehtävät suuntaavat nuorten huomion.

– On lohdullista, että netin ongelmallinen käyttö on mukautuvaa ja muuttuu usein myöhäisnuoruudessa ja siirtymässä aikuisuuteen. Asiaan kannattaa siis kiinnittää huomiota niin kouluissa kuin kotona. Myös yksinäisyyteen puuttuminen toimii tärkeänä väylänä estää liiallista internetin käyttöä, Salmela-Aro sanoo.

Myös kodin ilmapiirillä ja vanhemmuudella on merkitystä. Etäisten vanhempien lapset ovat suuremmassa riskissä ajautua haitalliseen netinkäyttöön.

Jos vanhemmat eivät ole kovin kiinnostuneita nuoren elämästä tai ovat liian sallivia, nuoren voi olla vaikea vetää rajoja omalle toiminnalleen.

Pakonomainen netinkäyttö oli tutkimukseen osallistuneilla yhteydessä masennukseen.

Seurauksena oli kehä, kun masennus ennusti ongelmallista internetin käyttöä, ja ongelmallinen käyttö lisäsi masennusta entisestään.

Ongelmallinen internetin käyttö ennusti myös alhaisempaa koulumenestystä. Tämä voi liittyä siihen, että netin käyttö vie paljon aikaa ja voi häiritä nuoren unirytmiä ja palautumista ja sitä kautta vähentää kouluun liittyvää aikaa ja suoriutumista.