Jäähallin laajennus viimeistelyä vaille valmis – vielä ei voida silti avata

Liikunta: Uusi jäähalli ja keilahalli avataan heti kun rajoitukset sen sallivat

Mäntsälän uuden jäähallin tilat alkavat olla viimeistelyä vaille valmiit. Avajaisia piti viettää jo edellisenä syksynä, mutta nyt koronan vuoksi avajaisia on lykätty jo toistamiseen.

Olisi harhaanjohtajaa puhua pelkästään uudesta jäähallista, sillä uudet tilat pitävät sisällään paljon muutakin, joista odotetuin on kenties 6-ratainen keilahalli.

Keilahallissa on jo kaikki tekniikka asennettuna, eikä avaamiselle ole muuta estettä kuin nykyiset kokoontumisrajoitukset:

– Ilman kosteus ja lämpö pidetään vakiona koko ajan ja se on tärkeää etenkin keilahallissa, missä radan täytyy olla millilleen suorassa.

– Täällä kävi Keilailuliiton tarkastaja mittaamassa radan ja hyväksymässä sen, Jäähalli Oy:n toimitusjohtaja Jorma Taljavaara kertoo.

Hallin uuden puolen laajennus pitää sisällään toisen kaukalon lisäksi uudet kahvio- ja ravintolatilat, kokoustilat 10–500 hengelle, tilaussaunan, juoksusuoran, kaksi teroitustilaa, 8 pukukoppia, sekä peilisalin esimerkiksi taitoluistelijoiden käyttöön ja kuntosalin kaikkien joukkueiden käyttöön, sekä varusteiden kuivatus- ja säilytystilat.

Koko paketti pitäisi saada auki.

Jorma Taljavaara.

Keilahallin toimintaa pyörittää jäähalliyhtiö ja kahvio- ravintolatilassa jatkaa sama yrittäjä kuin aiemmassa kahvilassa.

– Keskustelu on somessakin mennyt vähän siihen, että toinen jäähalli aukeaa, mutta onhan tässä kaikkea muutakin.

Uuden hallin avaamisen aikataulu on viivästynyt koronan vuoksi, mutta myös rakennusbudjetin kanssa on ollut viilaamista:

– Lähdön kanssa painittiin hieman, että saatiin hinta kohdalleen, kun hinta pomppi välillä kaksinkertaisena alkuperäisestä.

Miksi näin pääsi käymään?

– Ensimmäiset hankkeen projektinjohtajan laatimat kustannusarviot olivat ihan pilvissä ja lopulta päätettiin ottaa projektijohto sitten kokonaan omiin käsiin, Taljavaara selventää.

– Asiantuntijana ja rakennusteknisenä valvojana meillä on toiminut Hemmo Siljander ja pääurakoitsijana toimii Mäntsäläläinen Ramdos Oy.

Vuonna 2019 jäähalli oli peruskorjauksen vuoksi kiinni lähes seitsemän kuukautta ja tuo ajanjakso kertautuu nyt tulevissa budjeteissa. Koronapandemia tuli jäähalliyhtiölle todella huonoon saumaan.

Yhtiö ei ole saanut valtiolta avustuksia, sillä avustusten perusteena verrattiin vuoden 2020 tilikautta vuoden 2019 tulokseen ja vuoden 2019 tiedettiin jo olevan investointien vuoksi tappiollinen.

Tämän vuoksi kunnan täytyi tulla väliin ja myöntää Jäähalliyhtiölle 117 600 euron pääomalaina.

– Se oli pakko tehdä, sillä jos pääoma menee miinukselle, niin se on hallituksen velvollisuus ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin

Hallilla odotetaan nyt malttamattomina uusia valtioneuvoston ja aluehallintoviraston ohjeistuksia. Kysyntää on niin jäälle kuin keilahallille:

– Koko paketti pitäisi saada auki; keilahalliin on tullut jo kyselyitä paljon ja Jää-Tiikereiltä on vakiokäyttäjät tähän jäälle.

– Viime kesä myös osoitti sen, että jäälle on hirveä into. Ei meillä niin hyvää kesää ole koskaan aikaisemmin ollut.

– Ei ole mitään estettä avaamiselle, korona meitä tässä kiusaa.

Jäähallin tekniikka

Jäähallissa otettiin peruskorjauksen yhteydessä käyttöön toisena jäähallina Suomessa suorahöyrysteinen hiilidioksidijärjestelmä, jollainen valitaan nyt lähes poikkeuksetta kaikkien uusien hallien kylmäjärjestelmäksi.

Uusi järjestelmä on osoittautunut jo energiatehokkaaksi: täysi vertailukelpoisissa oloissa puolen vuoden aikana nykyisen jäähallin sähkönkulutus on pudonnut 25 prosenttia.

Lämmityspuoli hoituu kokonaan kylmäkoneiston tuottamalla lauhdelämmöllä, eikä kaukolämpöliittymää ole.

Parkkipaikalla on myös neljä latauspaikkaa sähköautoille.

Pinta-ala laajennuksen jälkeen: 7170 m2 (vanha 2970).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut