Lukijalta | Some-kaislikossa kuhisee

Mäntsälän vanhin ja suurin FB-ryhmä on 2007 perustettu Mäntsälä -ryhmä (M-ryhmä).

Ryhmä oli pitkään puhtaasti kadonneet/löytyneet-tyyppinen kuntalaisten kanava, jossa ei poliittista keskustelua käyty.

Vuonna 2013 perustettiin Mäntsälän kuntapolitiikka -ryhmä kuntaelimissä valmistelussa olevien asioiden käsittelyä varten.

Tämä työnjako murtui noin viisi vuotta sitten maailmalta Suomeen suuntautuneen pakolaisaallon myötä.

Heidän kotouttamista koskevan sopimuksen valmistelu Ely-keskuksen kanssa politisoitui kaikilla somepalstoilla.

Myös kysymys Mäntsälän FB-ryhmien säännöistä ja moderoinnista politisoitui.

Pakolaiskeskustelu M-ryhmässä äityi niin kiivaaksi, että kommentointi ryhmässä kiellettiin marraskuussa 2016.

Sitä varten perustettiin uusi Mamu-ryhmä, johon liittyivät maahanmuuttokriittisestä keskustelusta kiinnostuneet M-ryhmän jäsenet.

Mamu-ryhmä toimii edelleen, ja ryhmän ylläpitäjä toimii myös M-ryhmän ylläpitäjänä.

M-ryhmän säännöt muuttuivat jälleen 2018, kun tämä ryhmien yhteinen ylläpitäjä lisäsi sääntöihin lauseen ”Olennaisesti Mäntsälää koskettavista em. [maahanmuutto, kuntapolitiikka] asioista voi kuitenkin keskustella asiallisesti.”

M-ryhmä ja Mamu-ryhmän yhteinen historia, yhteiset jäsenet ja ylläpitäjä ovat tuoneet M-ryhmässä käytävään poliittiseen keskusteluun ilmapiirin, joka viettää vahvasti maahanmuuttokriittisen radikaalioikeiston suuntaan.

Tässä ilmapiirissä ryhmän on monopolisoinut kotipesäkseen ps- ja MäPu-ryhmien kommentaattorit, joiden retoriikassa pääsyyllinen kaikkeen maailman pahuuteen löytyy ns. vihervasemmistosta.

Vaikutelmaksi on myös jäänyt, että ryhmien ylläpidon hallinta toteutuu ”itse itseä” täydentävällä tavalla.

Nyt M-ryhmää moderoi käytännössä neljä henkilöä, joista yksi on perussuomalaisista lohjenneen maahanmuuttokriittisen Mäntsälän puolesta -ryhmän ahkerasti kommentoiva jäsen.

Ja toinen Mamu-ryhmän kanssa yhteinen ylläpitäjä on verkosta löytyneen kuvamateriaalin perusteella takavuosina flirttaillut äärioikeistolaisen Odinin Soturit -järjestön kanssa.

Kaksi äskettäin pestatuista moderaattoreista sen sijaan tekevät työtään niin tasapuolisesti kuin ryhmän ilmapiirissä kykenevät.

Myös suuri osa keskustelijoista on oivaltanut tasapainoisen, dialogiin pyrkivän keskustelutavan merkityksen.

M-ryhmän postaukset liittyvät suurimmaksi osaksi ihmisten arkeen. Kuntavaaleja varten perustettiin erillinen osio, jossa puolueet ja ehdokkaat voivat esittäytyä.

Juuri nyt ryhmässä kuohuu, kun MäPu-mode oli keksinyt uusia sääntöjä profiilikuviin, poistellut mielivaltaisesti aiheeseen liittyviä kriittisiä kommentteja ja keskustelunavauksia sekä asettanut estoja ryhmä jäsenille.

Vaatimukset koko ylläpidon uudistamiseksi käyvät yhä äänekkäämmiksi.

Pandemian mukanaan tuomista kokoontumisrajoituksista johtuen FB-ryhmillä on merkitystä siinä, miten puolueetonta ja tasapuolista tietoa kuntalaiset äänestyspäätöstensä pohjaksi ennen kuntavaaleja saavat.

Reijo Liinamaa kunnanvaltuutettu (sd.) Mäntsälä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut