Mäntsäläläiset osaavat oluen panemisen: Talerock Brewing panimokartalle

Olut: Taustalla 25-vuotias mäntsäläläinen yrittäjä Jussi Mikkonen

Jussi Mikkonen perusti pienpanimon Järvenpäähän. Talerock Brewing toimii uusissa tiloissa Satukalliossa. Sauvo Jylhä

Oskari Lehto

Järvenpään Satukalliossa on vuoden lopussa aloittanut toimintansa pienpanimo Talerock Brewing.

25-vuotias yrittäjä Jussi Mikkonen Mäntsälästä sai olutkipinän vuonna 2014 työskenneltyään Sinebrychoffin panimolla Keravalla.

– Sen jälkeen hankin kotilaitteet, joilla olen valmistanut erilaisia oluita.

Kokemusta on karttunut myös Hartwallilta, ja ennen pitkää Jussi Mikkonen halusi perustaa oman panimon.

Mäntsälän Ohkolassa asuva yrittäjä löysi tuotantolaitokselleen sopivat tilat Järvenpään Satukallion uudelta yritysalueelta.

Kaupunginosan nimen mukaan syntyi myös yrityksen nimi Talerock Brewing.

– Halusin tilat lyhyen työmatkan päästä. Järvenpäässä ei myöskään ollut aikaisemmin pienpanimotoimintaa, Mikkonen perustelee.

Toistaiseksi yrityksen valikoima käsittää vain yhtä olutta eli tummaa 5,0 prosentin vahvuista stoutia, jota myydään 0,33 litran pulloissa. Valmistumassa on parhaillaan myös savuolutta ja pilsneriä.

– Kesäksi tarkoitus on tehdä kevyempiä ja raikkaampia oluita, kuten IPA-olutta tai vehnäolutta, jota voi maustaa vaikka vadelmalla, Mikkonen aprikoi.

Talerock Brewingin olutta voi tällä hetkellä ostaa Järvenpään K-Citymarketista, Eikan Pubista sekä panimon omasta myymälästä, joka on avoinna perjantaisin.

– Tarkoituksena on keskittyä myyntiin olutravintoloissa. Vähittäismyynti vaatisi suuria määriä samaa tuotetta, mutta olen itse kausiolutihminen. Haluan pitää valmistuksen kokeellisena ja että valikoima vaihtuu jatkuvasti.

Pienpanimon käytössä on viisi 600 litran käymistankkia, joten kokonaiskapasiteetti on 3 000 litraa. Jussi Mikkonen ei ole asettanut mitään määrällisiä tavoitteita tämän vuoden tuotannolle.

– Kunhan tällä itsensä elättäisi. Teen tällä hetkellä kaiken yksin, vain pullotuksessa kaveri on käynyt auttamassa.

Maltaita ja humalaa oluisiin Jussi Mikkonen on hankkinut eri toimittajilta. Yhden oluterän valmistus alusta loppuun kestää noin viisi viikkoa.

– Kun olet mäskännyt ja tulee se hetki, kun olut on tuopissa ensimmäisen kerran... se on hieno hetki, Mikkonen tunnelmoi.

Mutta vielä yksi asia: oluenvalmistuksen sivutuotteena Satukalliossa syntyy jatkuvasti mäskiä.

– Jos joku haluaa mäskiä esimerkiksi eläimille rehuksi, niin täältä sitä saa ja minuun voi ottaa yhteyttä. Mäskistä voi leipoa myös sämpylöitä, Jussi Mikkonen vinkkaa.

Pienpanimoja Keski-Uudellamaalla

Panimo Kiiski, Mäntsälä

Vuonna 2017 perustettu panimo sijaitsee Pornaistentiellä, josta tuotteita voi myös ostaa. Sen liikeidea on valmistaa korkealaatuisia, mutta kohtuuhintaisia käsityöläisoluita. Kaikki panimon oluet ovat suodattamattomia, pastöroimattomia sekä lisäaineettomia täysmallasoluita. Panimon valikoimaan kuuluu tällä hetkellä kymmenkunta eri olutta sekä siideri. Oluita myydään puolen litran lasipulloissa sekä 20 litran tynnyreissä. Tuotteisiin on mahdollista saada myös omat etiketit.

Maku Brewing, Tuusula

Vuonna 2014 perustettu pienpanimo toimii Ristikiven teollisuusalueella. Valikoimissa noin 15 erilaista olutta sekä yhtä siideriä. Maku Brewingin Amber Ale voitti Suomen paras olut -kilpailussa oman sarjansa vuonna 2015.

Cool Head Brew, Tuusula

Maku Brewingin naapurissa Ristikiven alueella toimiva Cool Head Brew aloitti tuotannon vuonna 2016. Pienpanimo tunnetaan erityisesti hapanoluistaan. Yritys on muuttamassa Helsingin Viikkiin entisen Gardenian tiloihin tänä vuonna, mutta Tuusulaan saattaa jäädä vielä toimintoja.

Keudan Panimo, Kerava

Keudan Sarviniitynkadun toimipisteessä valmistetaan olutta opiskelijatyönä. Tuotannossa on lähinnä kahta peruslaatua, vaaleaa ja tummaa Sarvi-olutta. Vaalea Sarvi voitti lager-oluiden sarjassa vuoden parhaan oluen tittelin Helsinki Beer Festival -tapahtumassa vuonna 2014. Oluita on myyty Keudan omassa Opera-opiskelijaravintolassa sekä joissakin lähiseudun pubeissa.

Härmän Rati, Järvenpää

Luomuravintola ja majatalo Härmän Rati aloitti luomuoluen valmistuksen syksyllä 2018. Ensimmäinen tuote oli ale-tyyppinen Pisos-Hooffen Nro. 1 -olut. Sen jälkeen valikoimiin on tullut myös tummaa ja vaaleaa lageria.

Kommentoi

Palvelut