Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksinäisyys lisääntynyt jo äärimmilleen, katsoo avustusjärjestö – "Mieti kuka ympärilläsi kaipaisi juttuseuraa"

Avustusjärjestö Suomen Punainen Risti (SPR) on huolissaan alati kasvavasta yksinäisyydestä, joka kumpuaa poikkeuksellisesta ajasta rajoituksineen.

SPR:n mukaan suomalaisten yksinäisyys on lisääntynyt äärimmilleen. Koronatilanne on jatkunut jo lähes vuoden ja jatkuu yhä vähintään useita kuukausia. Tämä johtaa samalla yksinäisyyden pitkittymiseen ja yhä vakavampiin haittoihin.

– Olemme huolissamme tästä. Aika on jo nyt pitkä ja sillä tulee olemaan pidempiaikaisia vaikutuksia. Terveysturvallisuus on tietysti tärkeää, ja sen lisäksi meidän kaikkien on syytä ottaa yksinäisyys yhtä vakavasti. Koronaan voi kuolla ja niin voi yksinäisyyteenkin, SPR:n sosiaalitoiminnan koordinaattori Maaret Alaranta sanoo tiedotteessa.

Yksinäisyys on lisääntynyt erityisesti yli 65-vuotiailla, yksinasuvilla, pienituloisimmilla ja työelämän ulkopuolella olevilla.

– Yksinäisyyden haitat kuormittavat eniten niitä, jotka ovat muutenkin jo vaikeassa tilanteessa. Tutkimuksen mukaan sosioekonomisesti heikommassa asemassa olevilla yksinäisyys on lisääntynyt eniten, Alaranta sanoo.

Pitkittynyt yksinäisyys heikentää ihmisen terveyttä ja hyvinvointia merkittävästi. Yksinäisyys altistaa monille sairauksille, kuten masennukselle, muille mielenterveyden häiriöille sekä fyysisille sairauksille.

Tällä haavaa lähes joka kolmas suomalainen kärsii yksinäisyydestä, kun aiemmin yksinäisiä oli joka viides.

– Meillä ei yhteiskuntana ole varaa menettää lähes kolmannesta väestöstä yksinäisyydelle. Tämä on todellinen uhka, jota vastaan meidän on ryhdyttävä toimiin viimeistään nyt, Alaranta tähdentää.

Joka vuosi noin 25 000 ihmistä saa SPR:n ystävätoiminnan kautta apua yksinäisyyteensä. Tämä ei kuitenkaan yksin riitä. Alarannan mukaan jokaisen on kannettava vastuunsa asiassa, jotta yksinäisyyttä saadaan helpotettua.

– Kolmannes suomalaisista on niin suuri määrä ihmisiä, etteivät vapaaehtoisjoukot tai viranomaiset yksin pysty parantamaan tilannetta. Kannustamme ihan kaikkia pitämään yhteyttä läheisiinsä ja miettimään, kuka ympärillämme saattaisi kokea yksinäisyyttä ja kaivata juttuseuraa. Pienilläkin teoilla on suuri vaikutus, hän sanoo.

SPR tutki suomalaisten yksinäisyyttä, syitä yksinäisyyden taustalla sekä koronan vaikutuksia yksinäisyyteen. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus tammikuussa 2021.

Ystävänpäivää vietetään sunnuntaina 14. helmikuuta.