Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Veneestä löytyi ankkuri, mutta ei köyttä sen kiinnittämiseen – Vilkkaana veneilykesänä vesillä kuoli yhä harvempi: "Ei niinkään taidolla kuin tuurilla?"

Kuolemaan johtaneet veneilyonnettomuudet vähenivät viime vuonna merkittävästi, vaikka koronakesä oli vilkasta veneilyaikaa. Tieto selviää vesiliikenneonnettomuuksien ennakkotilastosta, jonka mukaan viime vuonna kuoli vesiliikenteessä 28 ihmistä eli 15 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Vuosina 2016–2018 vesiliikenteessä kuoli keskimäärin 45 henkilöä vuodessa.

Huolestuttavaa on kuitenkin se, että yhä useampaan veneilyonnettomuuteen liittyy alkoholi.

– Jos otat, älä lähde vesille!, painottaa tiedotteessa tiiminvetäjä Suvi Toppari Traficomista.

Vesiliikenneonnettomuuksissa kuoli viime vuonna tyypillisesti yli 54-vuotias mies. Ikäjakauma säilyi pitkälti ennallaan aiempiin vuosiin verrattuna. Vesiliikenteessä kuolleista 26 oli miehiä ja 2 naisia.

Suurin osa onnettomuuksista sattui Traficomin mukaan soutuveneen tai pienen moottoriveneen kaaduttua tai kallistuttua.

Yleisimmät onnettomuussyyt olivat aiempien vuosien tapaan veneilijän toimintavirhe, esimerkiksi seisomaan nouseminen veneen laidalle tai ohjauksen virheliike, sekä alkoholi.

– Ei niinkään taidolla kuin tuurilla?, kommentoi Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Hannu Kautto vesiliikenneonnettomuustilastoa Twitterissä.

– Poliisihallituksen kentältä saamien havaintojen mukaan potentiaalia huonompaan tulokseen oli merkittävästi, kun kokeneiden vesillä liikkujien joukkoon tuli runsaasti uusia, Kautto sanoo.

Kauton mukaan poliisi on huolissaan joistakin veneilyilmiöistä.

– Venepoliisi raportoi osaamispuutteista. Vesijettien määrä kasvoi ja havaittiin, että niiden turvallisessa käytössä oli osaamisvajeita ja niillä ”rällättiin” häiritsevästi. Veneilyvarusteissa oli hämmästyttäviäkin puutteita esim. ankkuri, jossa ei ollut köyttä laisinkaan!

Kautto korostaa, että uusien harrastajien on tärkeää hankkia perusosaaminen ja sääntöjen tuntemus ennen veneilykauden alkua.

Traficomin mukaan kaikkien veneilijöiden olisi hyvä muistuttaa mieliin turvallisen veneilyn periaatteet.

– Päällikön tulee olla selvillä väistämissäännöistä, merimerkeistä ja siitä, miten hätätilanteessa toimitaan. Asianmukainen merikartta tulee olla mukana sellaisilla matkoilla, jotka edellyttävät reittisuunnittelua, Toppari muistuttaa tiedotteessa.