Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona ja talous puraisivat viime vuonna: Yli puolessa kunnista käytiin yt-neuvottelut, säästöä kertyi yli 300 miljoonaa

Kunnissa järjestettiin viime vuonna entistä enemmän yhteistoimintaneuvotteluja koronavirusepidemian takia.

Kun yt-neuvotteluja kävi vuonna 2019 noin joka viides kunnista ja kuntayhtymistä, viime vuonna niihin turvautui 52 prosenttia.

KT Kuntatyönantajien mukaan tänä vuonna yt-neuvotteluja arvioi käyvänsä vain 11 prosenttia kunnista.

Viime vuonna lomautuksia ja palkanmaksun keskeytyksiä kunnissa lisäsivät taloudellisen tilanteen heikkeneminen ja koronarajoitusten aiheuttama poikkeuksellinen töiden väheneminen, ilmenee KT:n tuoreesta selvityksestä.

KT:n kyselyyn vastanneista kunnista ja kuntayhtymistä lomautettiin yhteensä 14 485 työntekijää eli 4,5 prosenttia henkilöstöstä.

Kunnissa säästettiin viime vuonna noin 342 miljoonaa euroa eli 1,6 prosenttia henkilöstömenoista. Arvio tämän vuoden säästöistä nousee KT:n mukaan 378 miljoonaan euroon.

Valtaosan henkilöstösäästöistä kuntatyönantajat saavuttivat niin sanotusti perinteiseen tapaan muuten kuin lomautuksilla ja irtisanomisilla. Toimintoja tehostettiin työjärjestelyillä ja uusilla toimintatavoilla.

KT:n selvityksen mukaan luonnollista poistumaa hyödynnettiin, rekrytointia tiukennettiin ja sijaisten ja määräaikaisten käyttöä vähennettiin. Taloutta tasapainotetaan myös henkilöstön lomarahojen vaihdoilla vapaiksi ja vapaaehtoisilla palkattomilla vapailla.

Lomautuksista 53 prosenttia johtui taloudellisista syistä ja loput koronaepidemiasta.

– Hallituksen määräaikainen tukipaketti leikkasi pahimman kärjen pois kuntasektorin lomautustarpeesta. Kuntatalouteen ei ole syntynyt määräaikaisten ja velalla rahoitettujen koronatukien myötä uutta jakovaraa, sanoo KT:n tiedotteessa kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.

Lokakuussa 2019 kuntaorganisaatioissa työskenteli Tilastokeskuksen mukaan 422 000 henkeä.

Kuntatyönantajat arvioivat, että tänä vuonna määrä kasvaa lähes 1 500 henkilöllä ennen muuta koronaepidemian takia palkatun lisähenkilöstön vuoksi.

Vuoteen 2022 mennessä kunnallisen henkilöstön määrän arvioidaan vähenevän 413 000 työntekijään.

Kunta-alalla on 2000-luvulla enimmäkseen vältytty laajoilta lomautuksilta ja irtisanomisilta. Näitä ei ollut taloudellisista ja tuotannollisista syistä juuri lainkaan vuosina 2018-2019.