Esa Muukka jää eläkkeelle

Nivos: Ei sähkön siirron hinnankorotuspaineita tällä vuosikymmenellä.

Energia- ja sähköyhtiö Nivoksen toimitusjohtaja Esa Muukka jää eläkkeelle tämän viikon lopussa.

Muukka ehti palvella Mäntsälän Sähkön ja sittemmin Nivoksen toimitusjohtajana lähes 14 vuotta. Hän aloitti energiayhtiön johdossa keväällä 2007.

– Fiilikset on hyvät. Viime vuosi meni taloudellisesti hyvin. Tämä on hyvä jättää Markolle.

Marko Ahl on Nivoksen uusi toimitusjohtaja.

Muukka tuli Mäntsälään kansainvälisen sähköyhtiön myyntitehtävistä. Vaihdos on miellyttänyt.

– Mika Anttonen totesi aikanaan, että voisi tehdä elämässään muutakin kuin tienata rahaa. Vesi ja sähkö ovat merkityksellistä työtä eli sellaista mitä ihminen tarvitsee Sen minkä palkassa hävisin, voitin siinä, että olen saanut tehdä työtä, jolla on merkitys.

Hinnat on pidetty terveinä

Esa Muukka

Sopeutuminen pienempään firmaan onnistui.

– Olen viihtynyt hyvin. Tämä on sen verran iso talo, että voi tehdä asioita, mutta kuitenkin niin pieni, että kasvollisuus säilyy. Täällä vielä suunnilleen muistaa ihmiset nimeltä.

Ykkössaavutuksenaan Muukka kirjaa Nivoksen henkilöstön.

– Täällä on paljon osaamista. Nivoksessa tiedetään mitä alalla tapahtuu ja osataan reagoida siihen. Täällä on myös hyvä johtamiskulttuuri, Muukka kehaisee.

Muita työhön liittyviä kohokohtia ovat olleet valokuidun tuonti laajoille alueille Nivoksen toimialuetta sekä monet bisnekseen liittyvät voitot ja maineteot.

– Saatiin ostettua Fortum pois Saaren kartanosta, hän mainitsee yhtenä oman toimialueen voittona.

– Isojen tehdaslaitosten saannit. Tänne ovat tulleet muun muassa Yandex, Ball ja Recticel Ne ovat kova vipu Mäntsälälle.

Yandexin hukkalämmöllä lämmitetään koko Kapulin alue ja suuri osa kirkonkylän keskustaa ilman polttoa, Muukka kirjaa. Yandexin hukkalämmön käyttö on ollut paljon esillä ja se sai muun muassa Energiateollisuuden kestävän kehityksen palkinnon vuonna 2016.

Muukka näkee, että Nivoksella ei ole sähkön siirron hinnankorotuspaineita koko tällä vuosikymmenellä.

Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä hallituksen esitys, jolla yritetään hillitä sähkön siirtohintojen nostoa ja jopa kääntämään hinnat laskuun. Siirtohintojen alennuksista Muukka ei kuitenkaan lähde puhumaan.

Nivos oli MTV:n selvityksessä maaliskuussa 2019 sähkön siirtohinnoissa kalleimmasta päästä, joskin melko kaukana kovimmasta kärjestä. Nivos oli 5000 kWh vuodessa kuluttavan pientalon siirtohinnoissa sijalla 17. Sähkölämmitteisen pientalon (18000 kWh/vuosi) siirtohinnassa sijoitus oli 21. ja kerrostaloasujan kohdalla (2000 kWh/vuosi) 29..

Sähköyhtiöitä oli vertailussa yhteensä 75.

Yleisradion marraskuussa julkaistussa vertailussa Nivoksen sijoitus oli 20. kallein 77 yhtiön joukossa.

Ei huippusijoja, mutta kallellaan kalleimpaan päähän. Muukka näkee tilanteen kuluttajan kannalta paljon sijoituksia valoisampana

– Meillä on itse asiassa hinta täsmälleen keskiarvossa euroina keskimäärin. Selittävä tekijä on, että moni yhtiö ei ole vielä investoinut riittävästi eli meillä on ihan tolkuton alituotto, kun on investoitu rajusti ja jotta se ei olisi vielä suurempi, hinnat on pidetty niin sanotusti terveinä.

Investoinneilla Muukka tarkoittaa siirtymistä verkostoautomaatioon ja maan alla kulkeviin kaapeleihin.

Muukka uskoo, että monelle sähköyhtiölle tulee hankaluuksia hintojensa kanssa.

– Tässä tulee vielä itku noilla firmoilla, jotka kehuskelevat halvoilla siirtohinnoilla. Suurin osa niistä ei voisi nostaa hintojaan, vaikka haluaisi, mutta julkisuuteen kerrotaan muuta ja kansa uskoo, Muukka sanoo.

Eläkkeellä

Mitä ex-toimitusjohtaja tekee eläkkeellä?

– En varsinaisesti hallitusammattilaiseksi ole ryhtymässä, mutta voisi sitä jossain vielä tietoansa jakaa.

Vapaa-ajan puolella on paljon kiinnostuksen kohteita.

– Puutarha pitää laittaa kuntoon. Nurmikon kääntö on edessä ensi kesänä. Ja nyt voi ehtiä pelaamaan golfia. Ja veneen ostin joku aika sitten, Esa Muukka suunnittelee.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut