Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lasten syntymä ja muutto kaupungista maalle vähentävät naisten askelmäärää, kertoo tuore tutkimus – mitä miesten tallustelulle sitten tapahtuu?

Elämänmuutokset vaikuttavat ihmisen fyysisen aktiivisuuden määrään, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Lasten syntymä sekä asuinpaikan, siviilisäädyn ja työaseman muutos vaikuttavat eri tavoin miesten ja naisten askelmääriin. Naisilla lasten syntyminen, työpaikan saanti sekä kaupungista maalle muutto vähentävät arkiliikuntaa.

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että ensimmäisen lapsen syntymä vähentää naisten arkiaskeleiden määrää merkittävästi. Lasten kasvaessa naisten aerobiset askeleet puolestaan lisääntyvät.

Vaikka lasten syntymä ei vaikuttanut tilastollisesti merkittävästi miesten askelmääriin, havaittiin myös miehillä muutoksia.

– Sekä ensimmäisen että toisen lapsen syntymän myötä aerobisten askelten trendi oli miehillä laskeva. Toisen lapsen syntymän myötä arkiaskeleiden määrä kuitenkin lähti nousuun. Tämä voi kertoa esimerkiksi liikuntaharrastusten vähenemisestä, tutkijatohtori Kasper Salin kertoo tiedotteessa.

Aerobisilla askeleilla tarkoitetaan pidempikestoista, vähintään 10 minuutin ajan tapahtuvaa liikettä, jossa askeltiheys on vähintään 60 askelta minuutissa. Aerobiset askeleet ovat tärkeitä muun muassa sydänterveyden kannalta.

Sydämen sykettä kohottavaa, eli reipasta liikuntaa tulisi aikuisväestölle kertyä 150 minuuttia viikossa. Arkiaskeleet kuvaavat päivittäistä muuta aktiivista liikkumista.

Asuinpaikalla ja sen muutoksilla on vaikutusta fyysisen aktiivisuuden määrään. Kaupungista maaseudulle muuttaminen vähensi tutkimuksen mukaan naisten kokonaisaskelia ja arkiaskeleita, mutta miehillä vastaavaa ei havaittu.

Pysyvästi maaseudulla asuvilla miehillä sekä aerobiset askeleet että kokonaisaskeleet ovat vähäisempiä kuin pysyvästi kaupungissa asuvilla.

Tutkijat selvittivät myös, että naisilla työllistyminen vähensi aerobisia askeleita.

– Työllistyminen rytmittää päivää ja tämä voi vaikuttaa siihen, miten esimerkiksi erilaisiin aikataulutettuihin harrastuksiin on mahdollista osallistua. On kuitenkin huomattava, että työllistyneillä kokonaisaskelmäärän muutos ei ollut tilastollisesti merkittävä, sillä vastaavasti arkiaskeleiden muutos oli positiivinen työllistyneillä, Salin kertoo.

Yliopiston tutkimukseen osallistui 396 miestä ja 655 naista. Askeleita mitattiin askelmittarilla viikonpäivinä ja viikonlopun päivinä.