Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Omakotitalon lämmitysjärjestelmä kiireellä uusiksi – takarajana oli vuoden loppu

Mäntsäläläisen kiinteistön kokonaispinta-ala on noin 240 neliömetriä, josta lämmitettävää pinta-alaa on 190 neliömetriä.

Parkettilattioiden alla on vesikiertoinen lattialämmitys ja lämpö tuotettiin öljyllä. Kaikissa huoneissa on huoneistokohtainen lämpötilan säätö, eli termostaatit.

Kiinteistön lämmitysjärjestelmän tekniikka oli uusittu 2000-luvun alussa, joten putkisto, öljypoltin ja kattila olivat vielä hyvässä käyttökunnossa.

Lämmitysjärjestelmän vaihtoprojekti haluttiin ajoittaa niin myöhäiseksi kuin valtion avustusehdot sallivat, koska öljyä oli säiliössä vielä runsaasti.

Avustusehtojen mukaan uuden järjestelmän tuli olla käytössä vuoden 2020 loppuun mennessä.

Ilman valtion avustusta kiinteistöön ei olisi lähdetty vaihtamaan järjestelmää, koska öljyn hinta on varsin edullinen tällä hetkellä.

Ympäristöystävällisemmän lämmitystavan lisäksi lisäarvona omistaja toivoo kiinteistön arvon säilymisen.

– Avustuksen ehdoissa oli myös, että uusi järjestelmä ei voi olla entisen rinnalla, siksi entinen lämmityskattila oli poistettava uuden laitteiston tieltä.

– Tutkimme maalämpö- ja ilmavesilämpöpumppuratkaisuja ja päädyimme jälkimmäiseen hinnan ja varmemman toimintamielikuvan vuoksi, omistaja kertoo.

Omistaja teki syksyllä avustushakemuksen ilmavesilämpöpumpulle ja samalla aloitettiin toimittajakandidaattien etsintä. Tarjouspyynnöt lähtivät viidelle toimittajalle, joista yksi vastasi parin päivän sisällä.

Neljältä ei tullut vastausta lainkaan, mutta omistaja sai patistelun jälkeen vielä toisen tarjouksen. Tarkempiin neuvotteluihin omistaja lähti ulkopaikkakuntalaisen toimittajan kanssa Mitsubishin laitteistosta. Kannattavuuslaskelmat tehtiin ja ne näyttivät antavan neljän vuoden kuoletusajan saatu avustus huomioiden, joten tilaus päästiin tekemään.

Kiire alkoi tulla, mutta järjestelmä asennettiin 27.12. ja avustuksen ehdot täyttyivät.

– Asennus tapahtui kivuttomasti muutamassa tunnissa, vedet olivat pois päältä vain puoli tuntia ja sähköjäkään ei tarvinnut katkaista.

– Yllätyksenä tuli, että uuden järjestelmän ja vanhan jäljelle jääneen lämmönohjausjärjestelmän välille ei tullut mitään yhteyttä ja se saattaa aiheuttaa toisinaan haasteita tasaisen huonekohtaisen lämpötilan ylläpitämisessä.

Uuden järjestelmän lämmittäminen perustuu pelkästään jatkuvasti kiertävän menoveden lämpötilan vaihteluihin. Jatkuvasti kiertävä vesi voi aiheuttaa häiriöitä tilanteissa, joissa kaikki lämmityspiirit ovat kiinni, kun lämpöä ei tarvita lisää huoneisiin.

Tämän vuoksi järjestelmään jouduttiin tekemään asennuksen jälkeen muutoksia. Kiinteistössä on lattiassa yli 600 metriä lämmitysvesiputkea ja siksi uuden järjestelmän kiertovesipumpun rinnalle jouduttiin asentamaan apupumppu riittävän virtauksen saavuttamiseksi.

– Järjestelmässä on monta vaihdeltavaa ohjausparametriä, jotka vaikuttavat toimintaan ja jopa laitetoimittajalla ja maahantuojalla on vaikuttanut olevan puutteita tiedoissa niiden osalta. Edelleen on selvitettävää oikeiden parametrien asettamisessa toiminnan optimoimiseksi, omistaja selvittää.

Omistajan kanssa on sovittu, että syksyllä palataan laitteiston toimintaan ja kannattavuudesta.