Lintuja nyt ruokintapaikoilla – "Kun ruokinnan aloittaa, sitä ei saa lopettaa"

Pihabongaus: Apus odottaa paljon ensi viikonlopun tapahtumasta.

Vasemmalla sopeutumiskykyinen pikkuvarpunen (Micha Fager) ja oikealla konservatiivinen varpunen, jonka määrät ovat selvästi taantuneet (Suski Kaukinen). Micha Fager / Suski Kaukinen

Riitta Suomalainen

Suomen suurin luontotapahtuma Pihabongaus levittäytyy ensi viikonloppuna kotipihoille kaikkialle Suomeen.

Keski- ja Pohjois-Uudenmaan lintuharrastajat Apus uskoo, että jo ennestään suosittu tapahtuma vetää tällä kertaa ennätyksellisen paljon osallistujia, jos sää vain pysyy kelvollisena.

– Koronan takia ihmisillä on enemmän aikaa. Lintujen havaintojärjestelmissä lisääntynyt vapaa-aika näkyy siten, että niihin on ilmoitettu merkittävästi enemmän tietoja kuin aikaisemmin, Mäntsälässäkin toimivan yhdistyksen varapuheenjohtaja Juha Honkala kertoo.

Pihabongauksen juoni on yksinkertainen.

Llintuja seurataan joko lauantaina tai sunnuntaina tunnin ajan, ja tunnistetut lajit sekä lintujen määrät ilmoitetaan BirdLifelle.

Vuosien varrella havaintoja on kertynyt yli 7,5 miljoonasta lintuyksilöstä, mutta koska kyseessä ei ole kilpailu, olennaista ei ole havaittujen lintujen määrä.

Tavoitteena on ennen kaikkea innostaa ihmisiä tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta.

Apuksen alueella yleisimpiä pihalintuja ovat olleet talitiainen, sinitiainen ja pikkuvarpunen, joka on yleisyydessä ohittanut tavallisen varpusen monella siivenmitalla, vaikka ne eivät olekaan kilpailijoita keskenään.

– Pikkuvarpunen on sopeutumiskykyinen. Sille kelpaavat monenlaiset pesäkolot ja vaihteleva ravinto päinvastoin kuin konservatiiviselle varpuselle, joka on tarkka molemmista.

Varpusen alamäki ei koske pelkästään Suomea, vaan on yleiseurooppalainen ilmiö.

– Varpunen on taantunut myös Britteinsaarilla, Honkala huomauttaa.

Pikkuvarpusen menestyksen ja varpusen ahdingon takia 40-vuotisjuhlavuottaan viettävä Apus on valinnut kaksikon viikonlopun keskiöön lajipariksi, ja varpusen vielä erikseen koko vuoden silmäteräksi.

– Toivottavasti jo viikonloppuna löydetään uusia paikkoja, missä varpunen esiintyy.

Jos kotipihaan lennähtää parvi pikkuvarpusia, etsimisen voi aloittaa niiden joukosta. Pikkuvarpusia on enemmän, mutta parvessa saattaa olla myös jokunen varpunen.

– Varpunen ja pikkuvarpunen esiintyvät samoilla paikoilla. Ne laulavat samassa pensasaidassa ja ruokailevat rinnakkain nurmialueella.

Paksujen hankien takia – tai ansiosta – pihabongaajat voivat odottaa tavallista enemmän kuhinaa pihansa tuntumassa ja/tai pihallaan etenkin, jos pihassa on lintulauta.

– Tällaisena talvena linnut hakeutuvat ihmisten järjestämille ruokintapaikoille.

Kun ruokinnan aloittaa, sitä ei saa lopettaa ennen kuin luonto jälleen keväällä tarjoaa linnuille syötävää. Myös ruokintapaikkojen puhtaudesta on syytä huolehtia salmonellan ja trikomonoosin välttämiseksi.

– Erityisesti viherpeipolla trikomonoosi on pahimmillaan hyvin ilkeä tauti, kun linnun kurkkuun pesiytyvä loinen aiheuttaa tulehduksen, joka estää nielemisen ja lintu nääntyy nälkään.

Taudin vakavuudesta kertoo paljon viherpeippojen määrän romahtaminen, ja ruokintapaikoilla se voi aiheuttaa suurtakin kuolleisuutta. Ihmisiin tai muihin nisäkkäisiin tauti ei tartu.

Pihabongauksen tulokset ilmoitetaan viimeistään 5.2 mennessä osoitteeseen www.pihabongaus.fi.

Kommentoi

Palvelut