Hiustenleikkuuta yli 50 vuotta – "Minulla on menossa nyt kolmatta sukupolvea asiakkaitteni kanssa"

Yrittäminen: Pitkäikäinen parturiliike saa jatkajan omasta suvusta

Parturiliike ja sen kaksi parturia ovat varmasti monelle mäntsäläläiselle tuttu parivaljakko. Hannele Mäkelä ja Anja Kyytsönen kulkivat yhteistä matkaa vuodesta 1977 lähtien ja nyt heidän työlleen löytyi jatkaja Mäkelän omasta suvusta.

Mäkelän parturi-kampaamo on toiminut Mäntsälässä jo vuodesta 1968, kun Kaarina Mäkelä muutti perheineen Pukkilasta Mäntsälään ja samalla hän perusti uuden yrityksen, johon hän työllisti myös tyttärensä Hannelen.

Matkan varrella liikehuoneisto on vaihtunut, kun vuonna 2003 liike muutti vanhasta säästöpankin rakennuksesta Keskuskatu 13:sta valmistuneen kerrostalon kivijalkaan.

Hannele jäi eläkkeelle vuonna 2017 ja toinen osakas Anja on lopettamassa elokuun lopulla, mutta perinteiselle ja pitkäikäiselle liiketoiminnalle on jo jatkaja tiedossa, kun Hannelen veljen tytär Ida Mäkelä aikoo jatkaa samassa tilassa.

Miltä tuntuu astua pitkäikäisen suvun yrityksen jatkajaksi?

– Tämän oli ajatuksena jo silloin kun minä hain parturi-kampaaja kouluun ja ajattelin, että perustan oman yrityksen.

Asiakkailla on varmasti haikeaa

Anja Kyytsönen

– Kävin välissä kosmetologi koulun ja olin M-roomissa vielä töissä ja nyt olin sitten valmis tähän. Onhan tämä sellainen luonnollinen jatkumo tulla tähän, kommentoi ensimmäistä päiväänsä uudessa liikkeessä työskennellyt tuleva yrittäjä Ida.

Yli 50 vuotta on yritykselle todella pitkä aika ja vuosien varrella Anjalle ja Hannelelle oli ehtinyt kehittyä jo hyvin tiiviit välit vakioasiakkaisiinsa:

– Minulla on menossa nyt kolmatta sukupolvea asiakkaitteni kanssa. Neljäs sukupolvi ei enää kerkeä, mutta ehkä ne tulee Idalle sitten, Anja naurahtaa.

Tässä piileekin kenties pitkäikäisen yrityksen salaisuus: kun hyvä parturi löytyy, niin siinä pysytään. Asiakkaiden on hyvä tulla liikkeeseen, jossa on hyvä palvelu, tutut parturit ja hyvä ilmapiiri.

Onkin tavallista, että tutun parturin kanssa voi puhua hiustenleikkuun yhteydessä arkisista asioistaan:

– Voivoi, kyllä ja monet naurut on naurettu ja joskus jopa kyyneleet vieritetty, Anja ja Hannele sanovat miltei yhteen ääneen.

Tärkeintä on silti luottamus ja vuorovaikutus, jonka vahvistuessa parturi voi kertoa tuttavallisesti myös omista asioista.

– Onneksi me olemme niin ”huonomuistisia”, että ei muisteta niitä asioita tuon oven ulkopuolella ollenkaan, vaan ne jäävät tänne, Anja hymyilee.

– Minun mielestä se on ihana asia, että kun asiakaskin uskaltaa puhua niin voi itsekin puhua tuttavallisemmin, Ida järkeilee.

Asiakaskohtaamisia ei erikseen harjoitella ammattikoulussa, joten työkokemus on alalla tärkeää.

Idalla onkin nyt hyvin aikaa tutustua yrittäjyyteen Anjan rinnalla, ennen kuin jää yksin jatkamaan liiketoimintaa reilu puolen vuoden päästä.

– On varmasti haikeaa jättää asiakkaat, sitten kun minä tästä lähden. Mutta toivon, että asiakkaani mahdollisesti voivat jatkaa samassa paikassa Idan kanssa, Anja ajattelee.

– Siksi onkin hyvä, että minä tulen tähän ennen kuin lähdet, niin en ole ihan vieras kasvo, Ida lisää.

Aivan vieraaseen paikkaan Ida ei silti ole tulossa, sillä kampaamolla tuli pyörittyä jo lapsena ja hän myös työskenteli liikkeessä pieniä pätkiä kouluaikanaan.

Parturi-kampaamossa on nähty vuosien aikana kaikki mahdolliset tukkamuodit takatukista permanentteihin.

Yksi tärkeimmistä asioista parturi-kampaajan työssä on seurata aikansa muotia ja myös tulevassa ”Parturiliike Mäkelässä” ollaan ajan hermolla:

– Nuorison keskuudessa kokeillaan ehkä herkemmin kaikkia uusia tyylejä, kun niitä vaikutteita otetaan esimerkiksi somesta ja itse sitten yritän olla hereillä aina uusimpien suuntauksien kanssa, Ida selventää.

Liikkeen uusi suuntauskin on selvillä:

– Parturiliikkeenä mainostan ja olen erikoistunut miesten hiuksiin ja partoihin, mutta naisten leikkaukset onnistuvat myös.

Tarkoituksena olisi investoida tulevaisuudessa kunnon veitsiin, jolloin parturissa voi päästä kokeilemaan miltä tuntuu klassinen parranajo veitsellä.

Liikkeen aukioloaikoihin on myös tulossa pieniä muutoksia. Liike olisi jatkossa auki maanantaisin ilman ajanvarausta ja lauantaisin sopimuksen mukaan.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut